Dátum: 
2014-12-09
Helyszín: 
Mária Rádió
A világban nagyon elkelne az értékalapú vállalkozói működés. A mindent irányítagyó profit vélelme nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket és a világ gazdasági szerkezete sorozatos válságot él meg, miközben ennek hatására tömegesen kerülnek az utcára az emberek. A profit keresése a hatékonyságot helyezi előtérbe, ami úgyszintén munkanélküliséghez vezet, hisz az egyre hatékonyabb működés egyre kevesebb élőmunkát igényel. Azonban egy vállalkozó, aki ebben a feltételrendszerben kénytelen működni, nagyon magára van hagyva és így el is van veszve a szigorú szabályok között, amelyek a gazdasági működést szabályozzák. Így kevés figyelme marad - a gazdasági működés lényeges alkotórészére (talán a leglényegesebbre) - az emberre és arra, hogy végső soron a gazdaság célja is az egyén boldogulása kellene, hogy legyen. 
 
A helyzetet enyhítendő elindult egy program, amely épp ezt a figyelemhiányt hivatott orvosolni. Az „erkölcsi értékek üzleti értéke”, röviden: „Értékek értéke” program egy hároméves eseménysorozat, amely az elhúzódó gazdasági válság által felvetett kérdésekre a keresztény értékrend alapján megfogalmazott válaszokat tervezi bevezetni a köztudatba. A bevezetés módszeréül rögtön egy figyelemfelkeltő megközelítést használ: egy önkéntes vállalásokon alapuló követéses rendszert. Ennek lényege, hogy a társadalmi tanítás üzleti életre vonatkozó kulcs tanácsait megismerve a résztvevő vállalkozók és üzleti vezetők kiválasztanak egy vagy több területet, ahol elkötelezik magukat, hogy a tanítást a mindennapok gyakorlatának alapjává teszik.
Erről beszélgetünk meghívott vendégeimmel: Bojta Jánossal, a Keresztény Értékmegőrző Egyesület (KÉRME) elnökével, Csébfalvi Jánossal, a KÉRME tagjával és Rohály Gáborral, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület elnökével.
 
A szerkesztő: Kükedi Zsolt
 
A műsor alatt él az adás telefonszáma (06-1-374-0904), amelyet hívjatok bátran, ha eszetekbe jut a témánkkal kapcsolatban valami. Írhattok nekünk a műsor Facebook csatornájára is a http://www.facebook.com/Teremtesvedelem [1] címen, amelyet most is figyelünk, az oda érkező kérdéseket meg is válaszoljuk. De várjuk elektronikus leveleiteket is a Teremtésvédelmi Egyesület címére az info@teremtesvedelem.hu [2] címre.
Várjuk a hívásokat, a bejegyzéseket!
 
Aki nem lesz rádió közelben, de Internet hozzáférése lesz, hallgassa az adást az Interneten gyors kapcsolattal itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u [3] .