Étkezzünk tudatosan!

Nyomtatóbarát változat

Narancsos pite, sárgadinnyés csemege, ricottás frittata, spagetti tenger gyümölcseivel, karamelizált barack, lime-on sült csirke, japán tofu, gyors paradicsomleves - ezeket a címszavakat találtam az egyik legnépszerűbb konyhai magazin főoldalán – a mai napon, azaz december 10-én.

Hangzatos szép nevek, divatos fogalmak. Más kontinensekről érkező dekoratív gyümölcsök vagy az évszakhoz egyáltalán nem illő hazai alapanyagok. Sehol egy utalás arra, hogy tél van, annak ugyan csak az eleje, de már egészen bizonyosan nem az év azon része, amikor friss gyümölcsöktől roskadoznának a kertek.

Az emberek nagy része nincs tudatában annak, hogy a táplálkozásunkkal mennyire terheljük a környezetet. Egy 2011-ben végzett hazai kutatás szerint az átlag magyar háztartás ökológiai lábnyomának 42%-a az étkezésből ered. (míg közlekedésből és az elhasznált üzemanyagokból csak 14%). Azt is kevesen tudjuk, hogy ez a hatás milyen könnyen csökkenthető! A sok húst fogyasztó étkezési környezetterhelése duplája a vegetáriánusénak, de még az átlagpolgárhoz képest is könnyen lehet 50%-os csökkenést elérni a kiegyensúlyozott táplálkozással, ami ráadásul egészségesebb is. Karácsony közeledtével tehát érdemes az ajándékok mellett az ünnepi asztal környezetkímélőbbé tételére is gondolni! Ha írunk néhány olyan ötletet, amihez már kevés az idő Karácsonyig, akkor ezek jól jöhetnek az újévi megújulás, az esetleges fogadalmak kitalálásához.

Menjük el egy jobb termelői piacra és akkor hű képet kaphatunk arról, hogy milyen alapanyagok lennének az évszaknak megfelelőek: gyönyörű karfiolok, kelbimbó, káposztaféleségek, sárgarépa, cékla, alma, körte, változatos hagymafajták, burgonya, sárgán virító sütőtök. Talán még ráakadunk hazai paprikára, fólia alatt termelt cukkinire, brokkolira – a technika meghosszabbította a szezont, régen ilyenkor már semmi nem termett a fagyott földeken.

A szupermarketekben és a zöldségeseknél azonban most is megtalálható szinte minden: déligyümölcsök, paradicsom, sárgadinnye kelleti magát. Ki tudja honnan érkeztek, milyen körülmények között termelték, szedték, szállították. A közelmúltban elborzadhattunk a brazil narancsszektorban található munkakörülményektől, olvashattunk a spanyol földön fólia alatt termelt paradicsom vegyszertartalmáról. Tudjuk, hogy Afrikában a repülőterek közelében termelik az Európába fuvarozandó árut, hogy így csökkentsenek a költségeken, amit persze nem a munkások jobb fizetésére, hanem a lefölözött haszon növelésére fordítanak.

Hogyan tudnánk változtatni szokásainkon, visszaszokni a hagyományos étkezésre, tudatosítani, hogy mi fontos, mi az egészséges, felfedezni a régi értékeket, s mindezt ötvözni az új technikák hozta örömökkel?

 
1. Figyelj oda, hogy mi veszel, tudd, hogy mit eszel
Igyekezz úgy vásárolni, hogy minél több dolognak tudd az eredetét. Van egy jó szempont: minél több olyan terméket használsz, amelyen nincs címke, annál jobb: házi lekvár, termelői kolbász, erdőben gyűjtött gomba, erkélyen termesztett fokhagyma – ugye nem megvalósíthatatlan? Tudd, hogy honnan van az áru, ismerd meg a termelőt, nézz utána, hol és hogyan dolgozik. Így megbizonyosodhatsz róla, hogy jó helyről vásárolsz és egyben személyesebbé is válik az étkezésed.
 
2. Táplálkozz szezonálisan
Azt vedd, ami éppen megterem vagy, amit hagyományos eljárással tárolni lehet. Ne a távoli országokban, a szupermarketekben és a mélyhűtőben bízz, hanem őseink tapasztalatában. Használd azt, ami van, a variációk száma így is végtelen. Olyan nagy öröm mindig a frisset várni, a májusi epret, júniusi paradicsomot, októberi sütőtököt. Ne fordítsd feje tetejére a világot, nem érdemes. 
 
3. Fedezz fel új ízeket
Kóstoltad már a csicsókát? Egészséges, hazai szupertáplálék. Tudod, hogy mi a mángold? Az első fagyokat is kiállja, sok ásványi anyaggal bíró, finom zöldségünk. Hányféle körtét ismersz? Tudod, mennyivel több fajta létezik? Nézz utána, kóstolgasd, válaszd azt, amelyik a legjobban ízlik.
Kísérletezz új ízekkel, kóstolgass, tanulj. Soha nem volt könnyebb, mint most, amikor néhány kattintással ölünkbe hullik a háziasszonyok egész seregének kikísérletezett receptúrája. Alakítsd saját ízlésed szerint, próbálkozz. A változatos, fantáziadús főzés fölöslegessé teszi az egzotikumok utáni kutakodást.
 
4. Járj termelői piacokra 
Szerencsére egyre több van belőlük. Budapesten szinte minden nap találni valahol. Hangulatos, családias vásárlói terek ezek, ahol igazi emberi kapcsolatokra is szert tehetsz. De léteznek ökológiai szempontok alapján termelő családi gazdaságok, ahol beszerezhető minden fontos alapanyag és vannak olyan online piacterek is, bevásárlóközösségek, ahol magyar gazdák szezonális portékáit árulják. Bármelyik utat is választod, hazai termelők ízletes, évszaknak megfelelő terményei kerülnek az asztalodra.
 
5. Gyűjts recepteket alapanyagokra lebontva
Egy igazi háziasszony nem listából vásárol, hanem azt veszi, amit a piacon talál. A kínaiak ennek mesterei, egy hagyományos háztartásban minden nap az készül, amit éppen az aznap beszerzett alapanyagokból megálmodott a konyhatündér. Egy idő után mi is kialakíthatunk olyan repertoárt, amikor egy alapanyagra ránézve már tudjuk is, hogy mit főzhetünk belőle. Ehhez nagy segítség egy olyan gyűjtemény, ami zöldségenként, gyümölcsönként kategorizált: füzetben vezetve, számítógépen gyűjtve megvalósítható, de szakácskönyvben is létezik ilyen, pl. Jamie Oliver – Természetesen, 100 recept a kertemből c. munkája nagy segítséget jelenthet.
 
6. Műveld meg a kerted
A szerencsés embernek kertje van. Kb. 100 nm föld elegendő egy négyfős család zöldségigényeinek kielégítésére. ez 10*10 nm-es területet jelent. A saját termés utánozhatatlan ízén és az efölötti öröm érzésén túl a kertben végzett munka is fontos egészségvédő tényező. Sok helyütt oktatják az ökölógiai gazdálkodást, ingyenes tanfolyamok, tananyagok segítik a kezdő kertészek munkáját.
 
7. Hasznosítsd a balkonládát
A kevésbé szerencsés embernek terasza, erkélye van, de akinek ez sincs, az is ki tud lógatni egy balkonládát az ablaka alá. Egyre újabb példákat látunk arra, hogy milyen kis területen termeszthető paradicsom, paprika, krumpli, nem beszélve a fűszernövényekről, salátáról. E sorok írója is réges-régen lecserélte a muskátlikat rozmaringra, salátára, mángoldra. Tudjátok milyen más íze van egy olyan ételnek, amelyikbe saját termesztésű bazsalikom kerül?
 
8. Töltsd fel a kamrát saját gyártású termékekkel
Bár ennek nem télen van az ideje, még most is el lehet kezdeni a kísérletezést. A savanyúkáposzta például az egyik legfontosabb szupertáplálékunk, minden gyógyszertári probiotikumot lepipál. Nagyanyáink még tudták, hogy kell eltenni, befőzni, savanyítani, de mi is újratanulhatjuk. Legjobb, ha társaságban készül, sokkal nagyobb örömet ad a munka. Ez minden befőzésre igaz! 
 
9. Készíts értékkel bíró, fogyasztható ajándékokat – akár Karácsonyra is
A befőzés, savanyítás egyik haszna, hogy kézzel készített, népszerű ajándékok készülhetnek némi extra csomagolással, díszítéssel. Rumos körtelekvár, gyömbéres sütőtök chutney, birsalmasajtos desszertek – hogy csak néhányat említsünk. Az alapanyagok még most is beszerezhetőek, csak egy kis bátorságot kell gyűjteni, és indulhat a főzőcskézés.
 
10. Gyűjtsd a természet kincseit
Még mindig találni galagonyát, csipkebogyót, kökényt az erdőben. Téli fülőke, késői laskagomba is kelleti magát, s a piaci gombaszakértők is várják a tanulni vágyó erdőjárókat. Vitamindús, friss portékát rejt az erdő szinte minden évszakban, kezd el megtanulni mi mire jó, hogyan kell felismerni, feldolgozni. Meglátod, milyen nagy örömödet leled majd benne.
 

Közeledik a Karácsony! Kezd el megtervezni az ünnepi asztalt tudatosan, a fentiek jegyében. Úgy írd össze a menüket, hogy lehetőleg minél több szezonális étel kerüljön az asztalra. Karácsonykor ez nem olyan nehéz, hiszen tradicionális ételeink mind ezt sugallják. De ne csak erre figyelj, hiszen annyi mindent vásárolunk még az Ünnep kapcsán. Narancs helyett jó lesz a zamatos alma, szaloncukorként remekül funkcionál majd az ezüstpapírba csomagolt kókuszos sütőtökgolyó, a megajándékozott szeretteid pedig jobban fognak örülni az általad készített körtelekvárnak, mint a bolti csokoládénak. Meglátod, milyen könnyű a váltás, csak egy kis odafigyelést igényel. Légy tudatos!

 
Vámos Katalin