Könyörgésjavaslatok a teremtésvédelmi világnapra és a teremtés időszakára

Nyomtatóbarát változat
A Naphimnusz Egyesület összeállítása

 
Szeptember 1-jét Ferenc pápa 2015-ben a Teremtés gondozásának imavilágnapjává jelölte ki. Ez a nap idén vasárnapra esik, és valószínűleg sokfelé az iskolaév kezdetén tartott Veni Sancte szentmisék fogják jellemezni a napot. Ennek ellenére jó lenne, ha a teremtés iránti felelősség imaszándéka is meg tudna jelenni Magyarországon is.
 
Ennek jó eszköze lehet a plébánossal egyeztetve egy-egy teremtésvédelmi könyörgést is megjeleníteni a mise könyörgései között. Ehhez kínálunk fel néhány, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület által készített szövegjavaslatot, melyből szabadon lehet inspirálódni és válogatni egyaránt, a helyi viszonyokhoz és lehetőségekhez igazítva.

Az évközi 22. vasárnapi egyetemes könyörgései közé:
 
Engedd, hogy szívünkből ne rossz fakadjon, hanem a cselekvő remény, és így hálás gondozói legyünk teremtett világodnak!

 
Javaslatok további választható egyetemes könyörgésekre Ferenc pápa idei üzenete alapján a teremtés időszakában (szeptember 1. -– október 4. között)

Urunk, nyisd meg mindannyiunk szemét, hogy lássuk és értsük, ami a Földdel, közös otthonunkkal történik, és bátor reménnyel válaszoljunk rá mint a Te hívásodra!

Urunk, add, hogy ne a szorongás és félelem, hanem a tenni akarás töltse be lelkünket!

Add, hogy a világ nagy hatalmú döntéshozói meghallják az emberi értelem és a hívő lelkiismeret figyelmeztetéseit Földünk állapotával kapcsolatban, és legyenek készek a helyes döntésekre!

Adj nekünk nyitott szemet és lelket, hogy hálásan szemléljük teremtett világod szépségét, és megtaláljuk benne Tőled kapott helyünket és feladatunkat!

Bátoríts minket abban a tudatban, hogy a teremtett világ érdekében egyénileg és közösségben meghozott döntéseink és tetteink nem hatástalanok, hanem a Te szeretetedről szóló tanúságtételek!

Add nekünk Szentlelkedet, hogy Ő tegyen minket kreatívvá és kezdeményezővé a szeretetben embertársainkért és a többi teremtményért!

Tégy bennünket érzékennyé és bátor cselekvővé a mindenkit megillető igazságosság érdekében!

Erősíts meg minket, hogy a megpróbáltatások közepette is szilárdan álljunk, és ne csüggedjünk el a nyomorúság idején vagy az emberi gonoszsággal szembesülve!

Formáld közösségeinket a Jézus dicsőséges visszatérésére való reményteli és kitartó várakozás jeleivé!

Tarts éberen, taníts és segíts a megtérésre minden keresztény közösséget, hogy szembeszálljunk a környezetpusztítással, és betöltsük társadalmat formáló küldetésünket!

Bátoríts minket ökológiai megtérésre, hogy a teremtményeket és az embertársakat kihasználó lelkületről a mellőzöttekkel és a teremtéssel törődők alázatára térjünk át!

Növeld bennünk a bizalmat, hogy minden jóakaratú emberrel összefogva cselekedjünk az emberi társadalom változásáért!

Ajándékozz nekünk szelídséget, hogy a lelkünket akár észrevétlenül is uraló „ragadozó” magatartás helyett „a kert művelőivé” váljunk!

Add, hogy életünk a szeretet énekévé váljon Feléd, teremtménytársaink és az emberiség egésze képviseletében!

Ajándékozz meg minket is Assisi Szent Ferenc lelkületével, hogy egyedül Téged, a Felséges Urat imádva minden alkotásodat teremtménytársként tudjuk szeretni és gondozni!