Teremtésvédelmi javaslat 2016 Nagyböjtjére – Hulladék

Nyomtatóbarát változat
 
Hogyan csökkenthetjük háztartási hulladékunk mennyiségét?
 
Napjaink legsúlyosabb környezeti szennyezésforrása a hulladék felelőtlen létrehozásából, elhelyezéséből, kezeléséből adódik. 2013-ban hazánkban a keletkezett települési hulladék 3 millió 730 ezer tonna volt. Magunk is sokat tehetünk azért, hogy ez jó irányba változzon. A Nagyböjt részeként a naponta keletkező hulladékainkkal kapcsolatban is magunkévá tehetünk jó gyakorlatokat, amivel lelkiismeretünk mellett a környezetünk is tisztább, élhetőbb lesz, és ráadásul a pénztárcánkban is több marad. Mindössze több odafigyelés és tudatosság szükséges az alábbi tanácsok megfogadásához.
 
Gondoljuk át, mire van valóban szükségünk: ez alapján az elv alapján vásároljunk: írjunk otthon bevásárlólistát, és lehetőleg ahhoz tartsuk magunkat. Részesítsük előnyben a csomagolásmentes vagy környezetbarát csomagolású termékeket. Vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, használható zacskókat, és ezekbe tegyük az árut ahelyett, hogy új nejlonzacskót kérnénk – ezzel pénzt is spórolunk. Ha valami elromlott, próbáljuk megjavíttatni, mielőtt kidobásra ítélnénk, ha ez a megoldás valamivel drágább is, de ezzel csökkenthetjük a fölösleges hulladéktermelést.
 
Szelektálás: ma már kötelező a házhoz menő papír, fém-, műanyaggyűjtés. Az üveget egyes szupermarketekben illetve hulladékudvarban is lehet szelektíven gyűjteni, vagy hasznosítható kreatív módon vázának, befőzéshez befőttes üvegnek stb. Nagyon fontos, hogy tiszta, kiöblített csomagolóanyagok kerüljenek a szelektív gyűjtőedénybe, illetve hogy a papírhulladék is zsír- és szennyezésmentes legyen. Kétségtelenül több odafigyelést igényel, hogy mit hova lehet gyűjteni, de a környezet állapotának javulása meghálálja.
 
Veszélyes hulladék elkülönítése: a lejárt gyógyszereket a gyógyszertárban kihelyezett gyűjtőbe dobjuk: rendkívül veszélyes, ha a kommunális szemétbe vagy a csatornába kerülnek. Az elektronikai hulladékokat az ilyen jellegű üzleteknél kötelesek ingyen gyűjteni, éljünk a lehetőséggel. A használt sütőolajat külön befőttes üvegbe gyűjtsük. Egyes töltőállomásokon, ahol van ilyen gyűjtő öntsük bele, hogy újrahasznosíthassák.
 
Komposztálás: a keletkezett települési hulladék közel egynegyede biológiailag lebomló hulladék. Ennek nagy része csökkenthető, ha kertes házban, hétvégi telken, aki teheti, komposztál, és így hasznosíthat konyhakertjében értékes tápanyagokat talajjavításra. Aki nem komposztál, annak a közszolgáltató lehetőséget biztosít a kertes házaknál keletkező zöldhulladék elszállítására, hogy ne fordulhasson elő a szomszédokat zavaró és a környezetet szennyező kerti zöldhulladék-égetés.