2020 szeptember 1. – "A Föld jubileuma" az idei közös otthon imavilágnap témája

Nyomtatóbarát változat

A Közös otthon gondozásának imavilágnapjára Ferenc pápa az idei évben is üzenetet adott ki, mely szeptember 1-jén déltől kezdve olvasható világnyelveken a Vatikán honlapján, és a Magyar Kurír hírportálon magyarul is (a képre kattintva elérhető).

2020-ban van az ötvenedik évfordulója annak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban megtartották az első Föld napját. Ez a civil kezdeményezés gyorsan nemzetközi méretűvé nőtt, és rendezvényein azóta minden év április 22-én sok millió ember fejezi ki elköteleződését a környezet megóvása mellett. Az ötvenedik évforduló nagyszabású megtartását a COVID-19-járvány ellehetetlenítette. A szeptember 1 – október 4. közötti Teremtés időszaka (Season of Creation) ökumenikus nemzetközi szervezőbizotsága viszont arra hívja fel a világ keresztényeit és minden jóakaratú emebrtársunkat, hogy a Föld napja 50. évfordulóján a bibliai "ötvenedik év", azaz a jubileum szellemében tartsuk meg "a Föld jubileimát". Így tehát egy világi és egy keresztény környezeti kezdeményezés léphet párbeszédbe az idei Teremtés időszakában.

A jubileum a Szetnírásban a megállásra, megpihenésre, visszatekintésre, a terhek enyhítésére szentelt idő – például Isten népe arra volt meghívva, hogy ilyenkor hagyja parlagon a máskor megművelt területeket, hogy a föld is "megpihenhessen". Ez a gondolat nagyon aktuális ma, amikor a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben tiszteletben kellene tartanunk a világ teremtett rendjét és benne az ember Istentől ajándékozott helyét és szerepét, egyben felelősségét.

Ferenc pápa idén ehhez a – világi kezdeményezéssel összekapcsolódó – ökumenikus javaslathoz csatlakozva adta ki üzenetét, és arra hívja a katolikusokat, hogy mélyítsék el ebben a hónapban a jubileum gondolatát a teremtett világ és a szegények iránti felelősség jegyében.

(Az idei világnapon, 2020. szeptember 1-jén, valamint két héttel később, szeptember 15-én megismételve a Mára Rádióban több alkalommal is hallható Nobilis Márió atya "teremtésvédelmi jegyzete", mely néhány percben ennek az üzenetnek a befogadásához ad szempontokat.)