Advent 2. hete

Nyomtatóbarát változat

December 5. 

„szeretetetek egyre jobban gyarapodjon a helyes ismeretben és a teljes megértésben, hogy el tudjátok dönteni, mi a helyes” (Fil 1,9)

Készülünk a Mikulásra: örömet szeretnénk szerezni a gyermekeknek. Szeresd őket okosan, és úgy, hogy jövőjüket se sodord veszélybe: ne vegyél Mikulásra celofánzacskót, darabonként műanyagba csomagolt édességet! Szép kihívás műanyagmentes Mikulást szervezni a gyerekeknek, unokáknak, osztálynak. Válassz hagyományos (papír és fém) csomagolású szaloncukrot! Drágább, de sebaj, vegyél kevesebbet! Nem kell mindent megvonni magunktól, de sokan vagyunk, felelősen kell fogyasztanunk, nehogy pusztasággá változzon Földünk.

 

December 6. 

„Mert vizek fakadnak a pusztában, és folyóvizek a sivatagban” (Iz 35,6)

Zuhanyozz hideg vízzel! Egyrészt garantáltan kevesebb vizet használsz, másrészt a felmelegítéséhez szükséges energiát is megspórolod. És még egészséges is. Általában is igaz, hogy a melegítéshez, illetve a hűtéshez használjuk fel a legtöbb energiát, aminek előállítása rendkívüli módon megterheli a környezetet. Ne feledd, az ivóvíz egyre több helyen megfizethetetlen kinccsé válik!

 

December 7. 

„Mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül.” (Mt 18, 14)

Ma különösen figyelj oda a holmijaidra, kezeld őket gonddal, nehogy tönkremenjen vagy elvesszen valami. Esetleg próbálj meg megjavítani valamit, amiről eddig lemondtál volna. Hozzászoktunk, hogy minden azonnal pótolható, és nem vigyázunk annyira a dolgokra; márpedig a pótlás sokba kerül a világnak. Így viszont duplán nyerünk: nem termelünk eggyel több szemetet, és nem terheljük meg még egy tárgy legyártásával, csomagolásával, szállításával a környezetet.

 

December 8. 

 

„Őbenne nyertük el mi is az örökséget annak rendelése szerint, aki mindent szabad elhatározásából tesz.” (Ef 1, 11)

Gondold ki egy dologról, amit a kommunális szemétbe (esetleg a lefolyóba) tennél, hogy hátha lehetne máshova! A házhoz menő szelektív gyűjtés (papír és műanyag-fém) mellett a használt olajat, üveget, ruhaneműt, gyógyszereket, elemeket, hungarocellt, elektronikai hulladékot is egy kis utánajárással a megfelelő gyűjtőpontra lehet juttatni. Komposztálni sem nehéz. Az is lehet, hogy valakinek jól jönne az, ami neked már nem kell.  Több dolognak van jobb helye a szemetesnél, mint azt el tudnád képzelni! Ezek akár a hulladéklerakóba, akár égetőbe kerülve további problémákat hagynak hátra! Kérdezz, segítünk!

 

December 9. 

„Vizet keresnek a szűkölködők és a szegények, de nincs, a nyelvük száraz a szomjúságtól.” (Iz 41, 17)

Csak csapvizet igyál! Minden egyéb ital előállítása, csomagolása, szállítása rengeteg szén-dioxid-kibocsátással és további vízfogyasztással jár, nem is beszélve a keletkező szemétről. Kulacsban is magaddal viheted, hogy napközben se kelljen vásárolnod ahhoz, hogy csillapítsd a szomjadat. Nálunk szerencsére iható a csapból folyó víz, adjunk hálát ezért, és használjuk felelősen!

 

December 10. 

„Én az Úr, a te Istened arra tanítalak, ami javadra válik, és arra az útra vezetlek, amelyen járnod kell” (Iz 48,17)

Spórolj meg egy autóutat valakinek. Vagy te ne menj kocsival, vagy gondold ki, ha már autóval indulsz el, kinek tudnál elintézni valamit, hogy ő ne üljön autóba. Ha nem szoktál autózni, ez utóbbit akkor is megteheted. A karácsonyi csúcsforgalom miatt az autók még több káros anyagot pöfögnek a levegőbe. Ha kevesebben szállunk autóba, a saját szennyezésünkön kívül másokéból is spórolunk.

 

December 11. 

„az apák szívét fiaik felé fordítod” (Sir, 48,10)

Az ajándékozás generációs probléma is: a gyerekeket most szoktatjuk rá arra, hogy örömüket új és csillogó dolgokban leljék, holott a gyermekek kezdetben bármivel eljátszanak, ha időt hagyunk nekik és velük tartunk. Szüleink pedig végképp nem igénylik a tárgyi ajándékokat, bármennyire is szeretnénk hálánkat nagy és látványos dolgokkal kifejezni, sok idős ember kifejezetten szorong attól, mi lesz a rengeteg szívének kedves dologgal, nem igényel még újakat. Ma azt találd ki, kiket milyen élménnyel tudnál megajándékozni! Ha legalább egy ajándéktárgyat ki tudsz váltani ezzel, teljesítetted a napi feladatot.