Anselm Grün autóböjtöt hirdetett

Nyomtatóbarát változat

Anselm Grün bencés szerzetes, lelkiségi könyvek ismert szerzője visszafogottabb autóhasználatot és átgondoltabb energiafogyasztást hirdet.

Elmarasztalóan nyilatkozott Anselm Grün a mai ember autóhasználati szokásairól. Egy interjúban az autózásról való lemondásra buzdít a német bencés szerzetes: ha lehet, ő sem autóval megy előadásaira, többnyire vonattal utazik, és örül, hogy így van alkalma olvasni és beszélgetni. Sajnos nem tud teljesen lemondani az autóhasználatról, mondta, hiszen a münsteri bencés apátság túlságosan távol fekszik mindentől – írja a Kathpress.

A bencés szerzetes új közlekedéspolitika bevezetését tartja szükségesnek. Ésszerűtlen vonat helyett autóval szállítani az árukat. Az autógyártás egészét át kellene gondolni, hiszen a klímaváltozás kérdését „teljesen elaltatva" a környezetbarát gépkocsik helyett mind nagyobb teljesítményű járműveket gyártanak. A belső égésű motorok helyett más technika használatát szorgalmazza. A Formula–1 versenyeket illetően is kemény kritikájának adott hangot: „ilyen mértékű energiapocsékolást ma már egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak." Az emberiségnek el kellene gondolkoznia ezeken a tényeken – véli Anselm Grün.

A münsteri apátság gazdasági felelőseként Anselm Grün egyben a teremtésvédelem szószólója is. Tevékeny részese volt annak az ökológiai programnak, melynek jóvoltából Münsterschwarzachban megújuló forrásokból nyerik a szükséges energia 96%-át.

Magyar Kurír