Áttörés történt a környezetbarát repülésben

Nyomtatóbarát változat
Repüléstörténelmi jelentőségű esemény történt a napokban: először repülte át egy kizárólag napenergiával hajtott gép a napfénytől mentes éjszakát, ráadásul minden eddiginél nagyobb magasságba emelkedett.

Kizárólag a napsugarakból nyert energiával hajtva repülte át a koromsötét éjszakát a Solar Impulse elnevezésű napelemes repülőgép Svájcban. A különleges kialakítású, leginkább óriási vitorlázógépre emlékeztető futurisztikus szerkezet a svájci Payernből szállt fel 2010. július 7-én hajnalban, majd 26 órányi repülés után - melybe értelemszerűen beletartozott egy teljes éjszaka is - landolt a repülőtéren.

A hatalmas szárnyfesztávolságú karcsú gép szárnyait szinte elborítják a napelem cellák, melyekből 12 000 darabot helyeztek el, ezek látják el ugyanis energiával a négy darab motort. Az éjszakai repüléshez szükséges energiát nagy tárolókapacitású, mégis könnyű akkumulátorokban gyűjtik össze, majd a számítógépek által vezérelt energiaellátó és -optimalizáló rendszer az éjszaka sötétjében ezek segítségével táplálja meg a viszonylag gyenge, mindössze 40 lóerős apró motorokat.

Az egyszemélyes, könnyű (alig több mint másfél tonnás) gépet a szerkezet egyik megalkotója, Andre Borschberg vezette a tesztrepülés során. A Solar Impulse program másik nagy mozgatórugója az a Bertrand Piccard, akinek a nevéhez számos rekord fűződik, többek között ő kerülte meg először hőlégballonnal a Földet.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Origo