Az egyház sokat vár Koppenhágától

Nyomtatóbarát változat
Az egyház nagy várakozással tekint a koppenhágai csúcs elé – mondta Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő. Lombardi szerint a siker kevésbé attól függ, hogy a kormányok mit döntenek az üvegházhatású gázok mágikus számairól. A siker sokkal inkább az egyéni döntéseken múlik. Erdő Péter bíboros imádságra kéri a híveket.

Koppenhága sikere vagy sikertelensége természetesen elsősorban a nagy országok és politikusaik intézkedéseitől függ – hangsúlyozta Lombardi. Az eredmény azonban az egyes emberek magatartásától függ majd. Az ember sokszor hajlamos arra, hogy a felelősséget másokra terhelje. A pápa Caritas in veritate enciklikájában világosan leírja, hogy az élőrendszerek egyensúlya az ember és a természet, de az ember és felebarátja közötti jó kapcsolattól is függ.

Az 1997-es kiotói egyezmény, amely az 1990. évihez képest 5%-ban határozza meg a fejlett országok kibocsátás-csökkentési kötelezettségeit, 2012-ben lejár. A koppenhágai klímakonferencián december 7. és 18. között ennek a jegyzőkönyvnek a folytatásáról kell megállapodásra jutni. A tanácskozáson 192 ország képviselteti magát. A Vatikán hattagú delegációját Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője vezeti.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: MagyarKurir