Beszámoló a poznani konferenciáról (2)

Nyomtatóbarát változat

Nagyüzem Poznanban: minden szinten és csoportban, „contact-groupban" és nyomás gyakorló „team"-ekben elkezdődött a tárgyalás.

Két irány van: a jelenlegi ügyek, és azok tisztázatlansága, valamint a jövő kérdései, mi lesz Kiotó után? Vannak olyan próbálkozások amelyek „megpróbálják megtisztítani a delegáltak lapjait, hogy a 2012 uráni tárgyalásokra és a koppenhágai határidőre tudjanak koncentrálni.", de sokan a jelenlegi nem kezelt kérdésekkel foglalkoznának, hiszen sok országnak kétséges, hogy az általuk vállalt kötelezettségeket nem tudják teljesíteni, kellő időben és minőségben.

Kiismerhetetlen kavalkád az egész tárgyalási ügymenet, szaggatott, és kétséges eredménnyel kecsegtető még egy olyan szemlélőnek is aki úgy gondolja, hogy valamicskét ért ezen ügyekhez, még a tárgyalások menetéhez is.

A tárgyalások pl. „a káros hatások és válaszlépések" „a technológia transzfer", a „megosztott jövőkép"….és sok minden más téma körül forognak. A sok téma kezelhetetlen: azt mondja egy megfigyelő „olyan sok minden van az asztalon, és semmit nem veszünk ki belőle".

Poznanban ülnek és mindenki már Koppenhágáról beszél: hogy majd ott, és majd akkor lehetőség lesz egy új megállapodás tető alá való hozására. Poznanban ülnek és sokan Gdansk felé néznek, ott lesz szombaton a francia elnökség által tartott kormányfői részvételű előzetes egyeztetés többek között az EU „klíma4energia" csomagjáról, arról, hogy lesz-e megállapodás december 10-11-én.

Ne feledjük, az EU azt vállalta, hogy 2020-ig 30%-al csökkenti az üvegházhatású kibocsátásait, ha lesz új nemzetközi megállapodás, ahol más a nagy fejlődő országok is vállalnak kötelezettségeket. Ne feledjük, hogy 2050-re legalább 60-80%-al kell csökkenteni a kibocsátásokat ahhoz, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyvben leírtakat.

Ha mint ártatlan turista, most Poznan felé jársz, légy jóhiszemű, és hidd el az ott tárgyaló népeknek, hogy jót akarnak….

Nemes Csaba