A civil szervezetek is csatlakoznak a TeSzedd!-hez

Nyomtatóbarát változat

Szükség van az olyan környezetvédelmi kezdeményezésekre, mint a TeSzedd! hiszen ezeknek az alkalmaknak rendkívül nagy az erejük – jelentette ki Illés Zoltán civil szervezetek képviselőinek. A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: az emberekben megvan a szándék arra, hogy tegyenek a környezetükért, a természet védelméért. A TeSzedd! 2012 országos hulladékgyűjtési akciót a Vidékfejlesztési Minisztérium a Belügyminisztériummal és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel közösen tartja június 2-án.

Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciójáról tájékoztatták civil szervezetek képviselőit a program szervezői a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a TeSzedd! mozgalom nagy támogatottságot élvez. Az akcióhoz már tavaly több mint 160 ezren csatlakoztak, emellett egyesületek, civil szervezetek, kormányzati szervek, a tárcák háttérintézményei – például nemzeti parkok, zöldhatóságok, vízügyi igazgatóságok – széles összefogásával valósul meg a program.

Annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre – hangsúlyozta az államtitkár. Illés Zoltán elmondta, hogy éppen ezért olyan termékdíj-rendszert épített ki a minisztérium, amely a környezetbarát csomagolásokra, megoldásokra ösztönzi a gyártókat. A hulladékról szóló törvény előkészítésénél szintén az volt a cél, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, és az a lehető legnagyobb arányban hasznosuljon újra – lehetőség szerint anyagában.
 
A TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért program hagyományteremtő céllal indult útjára tavaly, az Önkéntesség évében. Akkor több ezer tonna szemetet gyűjtött össze 160 ezernél is több önkéntes. Magyarország történetének legnagyobb önkéntes, hulladékgyűjtési akciója 1500 helyszínen zajlott.