Csúfos kudarccal fenyeget a cancúni klímakonferencia

Nyomtatóbarát változat
Tovább folyik a diplomáciai adok-kapok a cancúni ENSZ-klímakonferencián. A helyzet nagyban emlékeztet a 2009-es koppenhágai patthelyzetre, azzal a különbséggel, hogy most senki sem vár el új, nemzetközi klímaegyezményt a tárgyalófelektől. Az sem lenne tragédia, ha 2011-ben sem sikerülne a 194 tagállamnak megállapodnia, és az üvegházgáz-korlátozó kiotói egyezmény jórészt kimúlna - állítja a gödőllői egyetem egyik klímagazdaság-kutatója.

Gyakorlatilag a szennyezés jogát szeretnék fenntartani a fejlődő országok tárgyalódelegációi a karib-tengeri üdülővárosban, Cancúnban zajló ENSZ-klímakonferencián. A Yucatán-félsziget partján, Mexikóban az Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) részes államainak 16. konferenciája (COP16) zajlik.

A november 29-e óta tartó egyeztetésből csak két nap van hátra, azonban a már miniszteri szinten folyó tárgyalások nem hoztak áttörést, annak ellenére, hogy az idei tanácskozáson a felek szerényebb célokat tűztek maguk elé, mint 2009 decemberében Koppenhágában. Átfogó nemzetközi klímaegyezmény helyett a dán fővárosban nem kötelező érvényű, két és fél oldal terjedelmű megállapodás született többek között arról, hogy a globális felmelegedés mértéke ne legyen 2 Celsius-foknál nagyobb az iparosodás előtti szinthez képest.

Az idei tárgyalások első felét pozitívan értékelte ugyan Wendel Trio, a nemzetközi Greenpeace klímapolitikai igazgatója a német dpa hírügynökségnek, mondván, "az elmúlt hét során sokat javult a hangulat az előző évhez képest", de az éjszakába nyúló tárgyalások légkörét továbbra is a fejlődő és fejlett országok ellentéte határozza meg.
Forrás: Origo