Dörgő beszédek a klímacsúcs nyitónapján

Nyomtatóbarát változat
Utolsó esélyről, elszalaszthatatlan lehetőségről szóló beszédekkel kezdődött meg a koppenhágai klímakonferencia, ahol 192 ország küldöttei tárgyalnak arról, hogyan fékezzék meg a klímaváltozást. Egyelőre nincs egyetértés abban, kinek mennyi áldozatot kell vállalnia a bolygóért.
"Ezt a lehetőséget nem szalaszthatja el a világ" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a koppenhágai klímakonferenciát Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök. Az ENSZ kéthetes klímacsúcsára 192 ország küldöttei érkeztek meg hétfőre, hogy értékelhető eredményt próbáljanak meg elérni a klímaváltozás elleni küzdelemben. Mintegy száz elnök és miniszterelnök jelezte, hogy részt vesz a konferencián. A találkozón ott lesz például Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, Gordon Brown brit, Manmohan Singh indiai miniszterelnök.
A cél, hogy új globális egyezmény szülessen a föld éghajlatának melegedéséért felelős károsanyag-kibocsátásról, amely felváltaná a 2012-ben lejáró kiotói szerződést. A kibocsátás-csökkentés mértékét az alapján szabnák meg, hogy a föld átlaghőmérséklete ne emelkedjen 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben az iparosodás előtti hőmérséklethez képest. Ezt a számítások szerint úgy lehetne tartani, ha 2050-ig a felére csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.
Forrás: Origo