Elhalasztották a Föld megmentését

Nyomtatóbarát változat

Legalább fél, de lehet, hogy egy évvel elhalaszthatják az új nemzetközi klímaegyezmény aláírását, amelyet idén decemberben, Koppenhágában akartak megkötni. A többek között a klímára káros gázkibocsátás visszafogásának mértékéről folyó előzetes tárgyalások elakadtak, optimista jóslások szerint fél-egy éven belül eljöhet az áttörés. Miért bukott el már a kezdés előtt a koppenhágai csúcs és mi lesz így a Földdel?

Hétvégén az ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozó (APEC) résztvevői - köztük az Egyesült Államok és Kína vezetői - kimondták azt, amit már eddig is sejteni lehetett. A rengeteg tanácskozás, a kutatók sürgetése, a tömérdek újságcikk ellenére nincs esély arra, hogy egy átfogó nemzetközi egyezményt kössenek a decemberi koppenhágai konferencián a klímaváltozás elleni fellépésről.

Egyelőre az sem világos, mi lenne az új határidő. Az ENSZ szerint fél évre, a decemberi koppenhágai klímakonferencia házigazdái, a dánok szerint viszont egy évre lesz szükség ahhoz, hogy megegyezzenek. Yvo de Boer az ENSZ klímaügyi titkárságának vezetője szerint 2010 nyarán Bonnban írhatják alá a végleges egyezményt, míg Connie Hedegaard dán klíma- és energiaügyi miniszter a jövő decemberi mexikói klímakonferencián látja ennek esélyét - jelentette a Reuters.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Origo