Harangozás a klímakonferenciáért

Nyomtatóbarát változat

December 13-án délután 3 órakor szólaljanak meg a templomok harangjai a szén-dioxid-kibocsátás növekedése elleni tiltakozásul – hangzik több nemzetközi keresztény szervezet felhívása. A harangszóval a világ politikusaira kívánnak nyomást gyakorolni és jelezni: a keresztények készek arra, hogy együttműködjenek a klímaváltozást előidéző folyamatok megváltoztatásáért. A harangok világszerte 350-szer szólalnak meg vasárnap – helyi idő szerint – délután 3 órakor.

350 ppm (azaz egymillió részecskényi levegőből 350 szén-dioxid) a szén-dioxidnak a levegőben mért határértéke, mely a tudósok szerint még biztonságos és ezzel a szinttel még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Ez az érték jelenleg 387 ppm.

Ezekben a napokban zajlik Koppenhágában a klímacsúcstalálkozó, amelynek célja, hogy a résztvevők megállapodjanak a 2012-ben érvényét vesztő kiotói jegyzőkönyv folytatásáról. A formálódó klímaegyezmény célja az, hogy a globális felmelegedés a tudósok által még viszonylag elfogadhatónak tartott plusz 2 Celsius fokon belül maradjon.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) közös imára hív december 13-ára, vasárnapra, a koppenhágai evangélikus székesegyházba, ahol Rowan Williams anglikán prímás is beszédet mond. Jelen lesz többek között II. Margit dán királynő, Samuel Kobia, az Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára és Desmond Tutu Nobel-békedíjas érsek is.

Három órakor a dán fővárosban is megszólalnak a harangok. Az egyházi szervezetek, köztük az Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a CCEE és a CEC minden egyházat és felekezetet arra hív, hogy imádkozzanak együtt a klímaváltozás eddigi hatásainak elszenvedőiért, valamint azért, hogy valamennyien meg tudjuk változtatni nem helyénvaló életmódunkat.

A két európai szervezet közös felhívásában az áll: a kontinens minden egyházközsége lehetőség szerint csatlakozzék a koppenhágai eseményhez.

A kezdeményezés honlapja: www.bellringing350.org.

Magyar Kurír