Idén augusztus 22-én volt a Túllövés Napja

Nyomtatóbarát változat

Mit is jelent ez? A Föld egy évben bizonyos erőforrás-mennyiséget nyújt (tiszta levegőt, halak, vadak, erdők állományának növekedését stb.), amelyet elsősorban az emberek használnak fel. A túllövés napja minden évben az a naptári nap, amelyen az emberiség fogyasztása eléri a Föld biokapacitását, azaz felhasználja mindazt az erőforrás-mennyiséget, amelyet a bolygó az adott évre termelni tud. A Föld biokapacitását másképpen eltartóképességnek, az emberiség felhasználását, benne sajnos a pocsékolást is, ökológiai lábnyomnak is nevezzük.

A ’80-as évek óta minden esztendőben többet használunk fel a termelt javakból, mint amennyit az anyaföld megújulva nyújtani tud. A legjobb hasonlat erre talán az, hogy a világ éléskamrájából többet veszünk ki, fogyasztunk el, mint amennyivel azt az év során feltöltjük. A tartalékok pedig végesek, előbb-utóbb a kamra kiürül. Sajnos a folyamat egyre gyorsul. 1987-ben még „csak” december közepén, 2002-ben október végén, idén viszont már augusztusban elértük ezt a mértéket. Figyelmen kívül hagyjuk, hogy a természet nem tud ilyen ütemben alkalmazkodni szokásainkhoz. Mára már 1,5 Földre lenne szükségünk a jelenlegi életmód mellett. Azonban csak ezt a Földet kaptuk a Teremtőtől, amely mindenkinek elegendő javakat nyújtana. Nemcsak a gazdag országok, hanem mi, egy közepesen gazdag ország polgárai is (bio)lehetőségeinken felül élünk!

A mi feladatunk tehát felismerni a világ teremtett rendjét, és alkalmazkodni hozzá, amennyiben a jövő generációinak szeretnénk legalább azokat az életkörülményeket biztosítani, amelyek nekünk megadattak. Legyünk mi a föld sója, a lámpás, legyünk mi azok, akik az ökolábnyomunkat tudatosan csökkentjük!