Indiai kampány a műanyag ellen

Nyomtatóbarát változat

A Delhi Főegyházmegye két különleges járművel kampányol a műanyag használata ellen és az újra felhasználható, jutából készült zacskók mellett.

A Delhi Főegyházmegye két különleges járművel kampányol a műanyag használata ellen és az újra felhasználható, jutából készült zacskók mellett.
 
A Delhi városát vezető miniszter, Sheila Dixit jelenlétében június 5-én, a környezetvédelmi világnap alkalmából – a kormány támogatásával – elindították az ország első mobil környezetvédelmi kampányát. A miniszter hangsúlyozta: a műanyag előállítása káros a természetre és szennyezi a környezetet. Nehezen bomlik le, és sok állat halálát okozta már, mivel a szemetesekben táplálék után kutatva az állatok a zacskókat is megeszik. Az eldobott műanyagzacskók gyakran a csatornák eldugulását is előidézik.

Vincent Concessao, Delhi érseke elmondta: a feliratokkal, hirdetésekkel ellátott autók végigjárják a 13 milliós várost, hogy felhívják az embereket, ne használjanak műanyag zacskókat. A főpásztor szerint az akció nagy lépés az egyház teremtésvédelmi elkötelezettségében. Céljuk, hogy a projekttel főváros és a Delhit körülvevő Harijána állam nyolc kerületének minden lakóját elérjék.

A jutazacskók készíttetése sok szegénynek adott munkát

 Tavaly az érsekség keretében működő Csetanalaja csoport „zöld vásárló" címmel indított kezdeményezést olyan műhelyek vagy szegény kézművesek együttműködésével, akik jutából gyártanak zsákokat, zacskókat. Az akció keretében 300 000 jutazacskót adtak el 12 hónap alatt. A kampány segítségével az érsekség rengeteg szegénynek tudott munkalehetőséget biztosítani, és egyben a környezettudatosság fontosságára is felhívta a figyelmet – mondta Concessao érsek.

A Csetanalaja vezetője, Susai Sebastian elmondta: az embereknek felelős magatartással meg kell őrizniük a környezetet gyermekeik számára. Hozzátette: a csoport célja, hogy 2010-re, amikor a városban rendezik meg a Nemzetközösségi Játékokat, kiszorítsa a használatból a műanyag zacskókat. Munkájukat 1300 műhely, illetve kézművesek csoportja segíti Delhiben és Harijanában – írja az ICN.

Az érsek egyházmegyéje minden plébániáját arra kérte, hogy támogassák a kezdeményezést, ezenkívül felszólította a kormányt, hogy minél előbb tiltsa be a műanyag zacskók gyártását, illetve használatát.

Magyar Kurír