Játékos vetélkedő madarak és fák társaságában - Családi program egy tavaszra tervezett téli délelőttön…

Nyomtatóbarát változat

Magunk mögött tudva a március 15-i időjárás okozta „sokkos” állapotokat, a lebénult közlekedést, az utakon rekedt és áram nélkül maradt emberek ezreit, talán sokakban felmerült az a gondolat, vajon ez az ítéletidő is összefüggésben lenne Földünk felmelegedésével? Sokan sokféleképpen állunk a környezetvédelemhez. De vajon az eszünkbe jut-e, hogy a környezetvédelem, nem merül ki a szelektív hulladékgyűjtéssel? Vajon gondolunk-e arra, hogy a környezetvédelem Földünk védelme, az Élet védelme, és így a madarak és fák védelme is, végső soron pedig a Teremtés védelme? Vajon mi keresztények, akik a 10 parancsolatot szem előtt tartva éljük az életünket, nekünk mit jelent, jelent-e valami pluszt a teremtés védelme? Eszünkbe jutnak-e a Teremtés könyvének szavai, a hétköznapokban? 

 
"Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött.....szólt Isten: "Teremjen a föld zöldellő növényeket, amelyek termést hoznak, és fákat, amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön." Úgy is lett. A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó. Este lett és reggel: a harmadik nap. ......Isten szólt: "A vizek teljenek meg élőlények sokaságával, az égen, a föld felett pedig röpködjenek madarak". Úgy is történt. Isten megteremtette fajtájuk szerint a nagy tengeri állatokat és mind az élőlényeket, amelyek mozognak, vagy a vízben úszkálnak. És a röpködő madarakat is, ugyancsak fajtájuk szerint. Isten látta, hogy ez jó. Isten megáldotta őket és így szólt: "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a tengerek vizét, s a madarak is szaporodjanak a földön." Este lett és reggel: az ötödik nap. ..... Azután ezt mondta Isten: "Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak, s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok." Úgy is történt. Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott. Este lett és reggel: a hatodik nap."
 
Értjük-e, látjuk-e micsoda felelősség hárul ránk, keresztényekre a teremtés védelmével kapcsolatban, a mindennapokban? 
 
Azért, hogy közelebb kerüljünk ennek megértéséhez, jobban magunkénak érezzük a teremtett világot, jó alkalom volt a Virágvasárnapi rendezvény a Villányi úti Szent Imre Plébánia és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület közös szervezésében, melyre szeretettel invitáltak kicsiket, nagyokat, gyerekeket, fiatalokat, időseket, egyedül állókat és családokat egyaránt.
 
Természetesen a figyelem elsősorban a gyerekekre irányult, hisz mint mindenben, így ők a legfogékonyabbak a madarak- fák védelmében is.... Nem beszélve arról, ha már gyermekkorban megismerkednek a teremtett környezetünk védelmének gondolatával, talán felnőttként ez már természetes lesz számukra. Gyanítom kevesen gondolták volna, hogy téli időjárás lesz Virágvasárnap, de ettől még - 3 fokkal köszöntött ránk ez a nap! Valószínűleg a hideg sokakat eltérített az elsősorban a madarak és fák ismeretére alapozó rendezvénytől, de akik a mínuszok ellenére eljöttek azokat kárpótolta a szervezők által összeállított program, aminek keretében játszva tanulhattak gyerekek és szüleik egyaránt. Szerencsére mozgásos feladatok is vártak a négy állomásból kettőn is a lelkes próbázókra, így nem kellett végig vacogni az érdekesnél érdekesebb, tanulságokkal és ismeretekkel bőven szolgáló, szórakoztató feladatokat végrehajtása során. Minden résztvevő egy "útilaput" kapott az indulásnál, melyen aztán gyűjtögetni lehetett az egyes állomásokon a feladatok hibátlan megoldása, végrehajtása után kapott „mosolygós fejeket”. A próba végén az összegyűlt „mosolygós fejek” arányában díjazták a résztvevőket.
 
Az első állomáson bemelegítésképpen "tájékozódási futóverseny" mintájára térképpel a kezükben kellett megtalálniuk a gyerekeknek fákon, villanyoszlopokon elhelyezett különféle madarakat ábrázoló képeket és mindezt szintidőre! Garantáltan még a legfázósabbak is bemelegedtek mire körbeértek a kijelölt pályán. 
 
Az egyik standnál fakéreg nyomatot kellett készíteni és ebből a kéreg nyomatból, továbbá a fa koronájának formájából kellett felismerni és megnevezni az adott fát. A következő állomáson olyan szólásokat, közmondásokat lehetett megismerni, felismerni melyekben szerepelt a fa. Igazán tanulságos volt! Sok szólás még néhány szülőnek is ez idáig ismeretlen volt.  Ön, kedves Olvasó tudja-e mit jelent a "rossz fában ringatták", vagy a "sokféle fából farag" szólás? Az egyik kedvencem az az állomás volt, ahol állatok által feladott apróhirdetésekről kellett kitalálni ki a hirdetés feladója. Az biztos, hogy azoknak a gyerekeknek, akik ezen a vetélkedőn részt vettek, ha meghallják, hogy  "zöldövezeti" és "fészekrakáshoz", ettől kezdve nem egy kertvárosi újonnan épült lakópark reklámja jut majd eszébe, hanem egy nagy, lombos fa! Végül a befutón ismét átmozgathatták hidegtől elgémberedett végtagjaikat a próbázók: ha madár nevet hallottak a jobb, ha egy fa nevét, akkor a bal lábukat kellett felemelni és ezt egyre gyorsabb ütemben..... 
Ön, kedves Olvasó, a geze hallatán melyik lábát emelte volna fel?
 
S, hogy milyen volt a visszhangja a rendezvénynek?  Elsőként álljon itt az egyik önkéntes szervező, Kinga rövid beszámolója: "Én egész jól átvészeltem ezt a hideget, nem is nagyon foglalkoztam vele közben, annyira lenyűgözött a gyerekek lelkesedése, érdeklődése, és ez számomra minden másnál fontosabb. Úgy érzem minden fáradságot megért ez, bármikor újra megtenném még ilyen  hideg időben is. Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy ez létrejött, és remélem még lesz alkalmunk így összedolgozni."
 
A próbán résztvevő gyerekek közül egy így értékelte a rendezvényt: 
"Én azt hittem ez valami nagyon izé, olyan nagyon unalmas lesz, és majd madarakat fognak mutogatni ketrecben. De ez nagyon jó volt! Nagyon tetszett ez a verseny! A legjobb az volt, amikor körbefutottuk a térkép alapján a tavat és megtaláltuk az összes eldugott madárképet! És az is nagyon jó volt, hogy a végén mindenféle ajándékokat választhattunk a kosárból! Lehetett lufit is és matricát is, meg még virágmagot is, amit a kertbe elültetünk Anyával!  Egy kicsit hideg volt, de nem figyeltem rá, kibírtam. Biztos jövünk legközelebb is, ha lesz ilyen!"
 
Köszönet a lelkes önkéntes szervezőknek ezért a nagyszerű vasárnap délelőtti programért! 
Köszönet a lelkes résztvevőknek, akik a hideggel dacolva is eljöttek és kíváncsiak voltak a rendezvényünkre!
 
Máthé Éva