Kiszáradhat a Jordán folyó

Nyomtatóbarát változat

Már a jövő évtől kiszáradás fenyegeti a Jordán folyót - hangzott el hétfőn egy a Jordán környezet- és vízvédelmével foglalkozó nemzetközi konferencián, Ammanban.

A mintegy 180 résztvevő - akik két napon át a folyó megmentéséről tanácskoznak - egy jelentést vitat meg, amely a maga nemében az első ilyen vizsgálat, és konkrét javaslatokat tartalmaz az Izrael, Szíria és Jordánia által rendkívüli mértékben kizsákmányolt folyó "rendbehozatalára", felmérve ennek lehetséges költségeit is.

A környezetvédők azzal vádolják Izraelt, Jordániát és Szíriát, hogy az elmúlt évtizedekben komoly károkat okoztak a Jordán ökorendszerében: a három ország a hatvanas évektől gátak, csatornák, víztárolók üzembe helyezésével használja és vezeti el a Jordán, illetve mellékfolyói vizét. Ma a Jordán vizének 70-90 százaléka szolgál emberi fogyasztást, ami jelentősen csökkenti a folyó vízhozamát. Ettől, és a magas párolgási arány miatt a Holt-tenger is - amelybe a Jordán torkollik - zsugorodik.

A folyó szennyezése - ez legjobban az utolsó szakaszt sújtja - a környezetvédők szerint szinte teljesen elpusztította a Jordán ökorendszerét, amelynek megmentése több évtizedes munkát igényelne. 2007-ben a Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet a világ száz legveszélyeztetettebb ökorendszere közé sorolta a folyót, részben Izrael és a szomszédos arab országok közti együttműködés hiánya miatt. A Jordán a Galileai-tengertől északra ered és a Holt-tengerbe ömlik. Hossza 251 kilométer.

Forrás: Origo