Öko-advent 3. hét

Nyomtatóbarát változat

December 12. – vasárnap

„Örül majd neked nagy örömmel, újjáéleszt szeretetével” (Szof 3,17)

Egyezz meg valakivel, hogy vásárlás helyett újrahasznosított ajándékot adtok egymásnak (akár használtan vásároltat: antikvár könyvet, túrt ruhát). Minden új termék előállítása, régi termék feldolgozása, szállítása szén-dioxid-kibocsátással jár, így ezzel duplán spórolunk. Ráadásul, a tervezett avulás következtében az új holmik kevésbé tartósak, tehát valójában jobb minőségű holmira teszünk így szert, illetve a keresésre vagy barkácsolásra szánt idő is ajándék részét képezi.

 

December 13. – hétfő

„Utaidat, Uram, mutasd meg nekem, ösvényeidre taníts meg engem.” (Zsolt 24,4)

Ne nézz tévét, ne számítógépezz, ne internetezz, ne hallgass zenét egy napig. Egyrészt energiát takarítasz meg, másrészt több időd lesz elmélyülni, lélekben felkészülni karácsonyra, sőt, beszélgetni másokkal. Ha elcsöndesedsz, jobban meghallod azt is, mit kíván tőled Krisztus.

 

December 14. – kedd

„Fiam, menj ki ma, és dolgozz a szőlőben!” (Mt 21,28)

Manapság sokunknak olyan kevés köze van a természethez, hogy nem is láthatjuk a körforgást, amit Teremtőnk olyan bölcsen elrendezett. Ami régen természetes volt, hogy lebomlott háztartási hulladékunkkal táplálhatjuk a növényeket, az sokaknak ma már elképzelhetetlen. Legalább egy napig próbáld meg, hogy a műanyagon, fémen, papíron kívül a lebomló dolgokat (zöldség-, gyümölcs maradvány, papírzsebkendő, -szalvéta, teafilter, kávézacc, ceruzahegyezék, stb) is külön gyűjtöd, és valószínűleg már találsz is a közeledben komposztálót, ahova eljuttathatod. Ámulj el, mennyire üres lehetne a szemetesed, ha az eddigi szelektív gyűjtés mellett még komposztálnál is! Ha már komposztálsz, ajánld fel valakinek, hogy az ő zöldhulladékát is jó helyre juttatod a sajátoddal együtt.

 

December 15. – szerda

„Ő az Isten, aki alkotta és formálta a földet, aki fönntartja” (Iz 45,18)

Keresd meg Isten alkotásait a közeledben: talán még nincs minden lebetonozva. Csodáld meg a fákat, bokrokat, madarakat, ízeltlábúakat, adj hálát értük! Mindegyiküknek feladata van: a tiéd az, hogy megóvd őket. Tervezd el, hogyan kezdesz hozzá! Tehetsz ki madáretetőt, itathatod is őket, végiggondolhatod, hogy olyan tisztítószereket használsz, amik nem mérgezik a teremtett világot.

 

December 16. – csütörtök

„Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse előtted az utat.” (Lk 7,27)

Az ünnepet megelőző böjti időszaknak régen természetes része volt a hústól való tartózkodás. Ne egyél ma húst! Ha amúgy sem ennél, zárd ki a többi állati eredetű ételt! Az állattenyésztés sokkal több energiát, alapanyagot, vizet igényel, mint a növénytermesztés. Természetesen étel ne kerüljön a szemétbe, tehát, ha a már tányérodra került, inkább edd meg!

 

December 17. – péntek

„Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni fogságig tizennégy nemzedék, és a babiloni fogságtól Krisztusig is tizennégy nemzedék.” (Mt 1,17)

Gondold át, mennyit változott a világ az elmúlt egy-két nemzedék óta. Nagyszüleink, szüleink még nem használtak ennyi egyszer használatos dolgot, és jól megvoltak nélküle. Próbáld meg te is kerülni ezeket: petpalackot, nejlonzacskót, papírzacskót, egyszer használatos kést-villát-kanalat, de akár még a higiéniai termékeket is lehet helyettesíteni mosható verzióval. Járj utána ezeknek!

 

December 18. – szombat

„bölcsen kormányoz, s gondja lesz a jogra és az igazságra az országban” (Jer 23,5)

Csavard le egy fokkal a fűtést! Ez is lehet a böjt egy formája, és csak egy kicsit kell jobban felöltözni hozzá. Sokan azt gondolják, hogy a fával, mint megújuló energiaforrással való fűtés nem okoz károkat, de a jelentős szén-dioxid-kibocsátás mellett a megújulóság is erősen kétséges: őrült iramban vágják ki a fákat, és az újak a klímaváltozás miatt sokkal több gondoskodást igényelnek az ültetés után. Pedig leginkább a fák tudják megkötni a szenet a szén-dioxidból.