Udvardy György püspök a teremtésvédelmi püspökkari körlevélről

Nyomtatóbarát változat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2008 decemberében körlevelet adott ki a teremtett világ védelméről. A körlevelet és a hozzá kapcsolódó segédanyagokat Udvardy György, a körlevél szerkesztésével megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be a szombathelyi híveknek március 25-én a Martineum Felnőttképző Akadémián.

A bemutatás előtt Horváth József, az intézmény igazgatója az Katolikus Egyház társadalmi tanításának legfontosabb szempontjait tárta a résztvevők elé.

Udvardy püspök hangsúlyozta: a dokumentum teremtett, sebezhető, ugyanakkor megváltott lényként mutatja be az embert. Életünk rengeteg sebet hordoz, az ember önzése, birtoklási vágya pedig sok kárt okoz az őt körülvevő világnak. A megváltásban azonban van lehetőség ezeknek a sebeknek az orvoslására – ezt tudja felajánlani az egyház.

A dokumentum az élet védelmét helyezi előtérbe, ugyanakkor megjelenik benne egyfajta evangelizáló magatartás. A körlevélben azt olvassuk: Isten a mi gondjainkra bízta a teremtett világot, feladatul adta nekünk, embereknek, hogy műveljük és védelmezzük azt. Annak érdekében, hogy meg tudjunk felelni ennek a próbatételnek, mindenkinek részt kell vállalnia a teremtett világ megóvásában és az ember hivatásának megfelelő használatában.

Szó esett még a keresztény szemléletű gazdasági és környezeti rend fontosságáról, a teremtett világ védelméről szóló lelkipásztori megfontolásokról és a hívő ember evangelizáló feladatairól. Örömteli, hogy napjainkban számos politikai, gazdasági, társadalmi, egyházi és egyéni tevékenység célja a klíma- és környezetvédelem. Az egyházon belül, a plébániai közösségekben és egyesületekben, az intézményekben sok értékes újítás és gyakorlati intézkedés szolgálja a teremtett világ védelmét. A püspök mindenkit bátorított a további erőfeszítésekre.

A körlevelet és a hozzá kapcsolódó segédanyagokat (amelyek a gyakorlati feldolgozást és megvalósítást kívánják elősegíteni) a helyszínen megvásárolhatták az érdeklődők. A bemutatóval egy időben meg lehetett tekinteni a Brenner János Óvoda, Általános iskola és Kollégium kisdiákjainak környezetvédelmi plakátjait is.

Pados Katalin/Magyar Kurír