A világ legnagyobb zöld szervezete

Nyomtatóbarát változat

Tagjainak számát és szervezettségét tekintve egyértelműen a katolikus egyház a világ legnagyobb zöld szervezete. Körülbelül 1,1 milliárd ember tartozik hozzájuk, híveiket XVI. Benedek "zöld pápa" és a keresztény sajtó a teremtett környezet védelmére tanítja. Vallják, hogy tisztelni és védeni kell környezetünket, amelyet Isten teremtett és mi csak használatra kaptuk kölcsön. Istent áldjuk és dícsérjük azzal, ha megvédjük mestermunkáját: könyezetünket.

Míg a Greenpeace vagy az állatvédő PETA szervezői millitáns akciókkal mutogatják magukat és hisztiznek, a keresztények szelíd szavakkal változtatják meg híveik lelkét. Természethez való hozzáállásukat. Akcióik, megnyilvánulásaik után nem kezdenek el kalapozni ("fundraising"), ez is a közös kasszából megy. A hívek szerény adományaiból.

Nemrég katolikus és ortodox keresztények együtt imádkoztak és tettek a Dunáért. A fagyos januári szélben, Úrjelenés ünnepén Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök megáldotta a Dunát, amelybe bele is kortyolt! Drámai és kétségkívül a média figyelmét felkeltő cselekedetként. A keresztények kezdenek ráébredni arra, hogyan működik a média.

Mindezt -nem véletlenül- az Országházzal szemközt hajtotta végre, ahol igét is hirdettett: "A megszentelt vízből az áldás során kapunk néhány cseppet. Ez késztessen bennünket életünk megváltoztatására."

Lelkünk és a Duna állapota közé elgondolkoztató párhuzamot vont:

"Ezt a folyót újra megtisztítani nagyon hosszú idő lesz. (...) Mit jelent ma nekünk a Duna vize? Szinte megfeledkezünk arról, hogy a víz az élet, és nem törődünk azzal, hogy megöljük a vizet és vele együtt az az életet."

Tovább a teljes cikkre