„Víz és igazságosság”

Nyomtatóbarát változat
A „Víz és igazságosság” nevű kezdeményezéssel az Egyházak Ökumenikus Tanácsa arra buzdítja a keresztény embereket és szervezeteket, hogy a nagyböjt időszakában fordítsák figyelmüket a víz megóvásának és igazságos elosztásának problémájára.

A „Víz és igazságosság" nevű kezdeményezéssel az Egyházak Ökumenikus Tanácsa arra buzdítja a keresztény embereket és szervezeteket, hogy a nagyböjt időszakában fordítsák figyelmüket a víz megóvásának és igazságos elosztásának problémájára.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, az Egyházak Ökumenikus Tanácsa a vízkészletek egyenlő elosztásáért indított kezdeményezést, Ökumenikus Vízhálózat címmel. „Hagyományaink szerint a nagyböjti időszak arra szolgál, hogy az élet leglényegesebb dolgaira fordítsuk figyelmünket; hogy a böjtön keresztül megnyissuk szívünket embertársaink felé, és segítsünk a rászorulóknat" – e szavakkal vezette be Maike Gorsboth, az Ökumenikus Vízhálózat munkatársa a kezdeményezést.

A Víz és igazságosság szervezőinek felkérésére a megoldásra váró nehézségeket afrikai, amerikai és európai teológusok, egyházi személyek elmélkedésekkel, gondolataikkal, hozzászólásaikkal kommentálják; írásaik a kezdeményezés hivatalos honlapján is olvashatók.

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa a kampány egyik fontos állomásának tekintette március 22-ét, a víz világnapját, melynek célja, hogy felhívja a tagállamok figyelmét a víz – e természeti kincsünk – védelmének, megőrzésének és a vízminőség javításának szükségességére. A víz világnapján idén a „határvizek" kérdését vizsgálják, amely mintegy 145 ország területén található 263 tavat és folyót érint.

*

Március 16. és 22. között rendezték meg Isztambulban az ötödik Víz Világfórumot. Ennek kapcsán ismertették „A víz mint az élet alapvető eleme és napjaink egyik sürgető kérdése" című szentszéki dokumentumot is, amely többek között a vízhez való emberi jogokról szól, és azok védelmére hívja fel a figyelmet, továbbá a vízgazdálkodás kérdéseivel foglalkozik.

Magyar Kurír