Zöld zarándoklatok hálózata

Nyomtatóbarát változat

Új környezetvédelmi kezdeményezést indítottak Assisiben a különböző világvallások képviselői.

Hétfőn Assisiben Fülöp edinburgh-i herceg jelenlétében megnyitották a zöld zarándoklatok első világméretű hálózatát elindító konferenciát. A kezdeményezés célja, hogy segítse a vallásokat szenthelyeik környezetvédelmi szempontból fenntarthatóvá tételében figyelembe véve teológiájukat. Ez a hálózat a világ legnagyobb utazási mozgalma, mivel emberek milliói kelnek zarándokútra minden évben. 
A történelemben eddig feljegyzett legnagyobb zarándoklat Indiában a Maha Kumbh Mela fesztivál volt, amelyre 2001-ben több mint 60 millió hindu gyűlt össze.

A hálózat alapító tagjai tíz vallási hagyomány szent- illetve zarándokhelyeit vonták be a kezdeményezésbe: Amritsar, India (szihk); Assisi, Olaszország (katolikus); Etchmiadzin, Örményország (örmény ortodox); Haifa, Izrael (Baha’i); Kano, Nigéria (iszlám, szufista hagyomány); Jeruzsálem (zsidó, keresztény, muzulmán); Louguan, Kína (taoista); St. Albans, Anglia (anglikán); Trondheim, Norvégia (norvég lutheránus egyház). 
Az október 31. és november 2. között Assisiben megtartott összejövetelen a világ különböző vallásainak 90 képviselője gyűlt össze, hogy megvitassa a vallási közösségek szerepét a környezet védelmében. A tanácskozást a brit központú Vallások Szövetsége a Természet Védelméért (Alliance of Religions and Conservation, ARC) és a WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete kezdeményezte. A program keretében a környezetvédelmi hálózat elindítása mellett az első Zöld Háddzs (Hajj) úti kalauzt is bemutatták. A kötet annak a kétmillió muzulmán zarándoknak szól, akik évente a szaúdi arábiai Mekkába látogatnak a Háddzs, a világ legnagyobb éves zarándoklatára. 
A háromnapos rendezvény lehetőséget adott a WWF-nek, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezetének, hogy megünnepelje az 1986-ban Assisiben első alkalommal összehívott tanácskozás 25. évfordulóját, amely során Fülöp herceg, a WWF akkori nemzetközi elnöke arra hívta a vallási vezetőket: vegyék figyelembe, hogy saját hitrendszerük, vallási gyakorlataik és tanításaik hogyan segíthetik a környezet védelmét. Az 1986-os találkozó elvezetett aztán ahhoz az első környezetvédelmi nyilatkozathoz, amelyet a világ öt legnagyobb vallásának (buddhizmus, kereszténység, hinduizmus, iszlám és judaizmus) vezetői tettek közzé. 
Továbbá a 25 évvel ezelőtti tanácskozásnak köszönhetően több százezer környezetvédelmi projekt indult el világszerte, vallások kezdeményezésére. Ennek következtében 2009-ben a vallások környezetvédelemre irányuló gyakorlati lépéseit a klímaváltozás terén a történelem legnagyobb civil társadalmi mozgalmának nyilvánították.