„Ferenc pápa a köbön” - eseményözön a pápai megnyilvánulások nyomán

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2015-09-15
Helyszín: 
Mária Rádió

A mai műsor témája: „Ferenc pápa a köbön” - eseményözön a pápai megnyilvánulások nyomán.

Egyre több csatornán áramlanak a pápai gondolatok. Olyan közösségeket is megszólít Ferenc pápa, akikről nem is gondolnánk, hogy hallgatnak szavára. Miért tartják ilyen sokan fontosnak Ferenc pápa utóbbi időben hallható beszédeit?

Beszélgetés Ferenc pápa bolíviai beszédéről, az Áldott légy! (Laudato si') kezdetű enciklika magyar fordításáról, az erről szóló parlamenti konferenciáról, az idei Teremtés Hetéről és egy kerékpáros zarándoklatról, amely egészen a párizsi klímacsúcsig halad.

Az adás alkalmával négy tervezett témánk lesz:

1.    Konferencia a „Közös otthonunk a teremtett világ” címmel és a legújabb pápai enciklika magyar fordításával

2015. június 18-án mutatták be Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikáját a Vatikánban. Az enciklika alcíme: a közös otthon gondozása. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal együttműködésben „Közös otthonunk a teremtett világ” címmel konferenciát szervez 2015. szeptember 29-ére. Mi várható a konferencián? Mi lehet a konferencia kifutása? – A szervezés részleteiről beszélgetünk.

2.    Felszólalás a jog- és tulajdonfosztottakért

Ferenc pápa a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában 2015. július 9-én, a Népi Mozgalmak Világtalálkozóján még tőle is meglepő hangvételű, vízválasztó és történelmi léptékű beszédben hívta fel a jog- és tulajdonfosztottakat a globális kapitalizmus világrendjével, a világ hatalmasaival szemben. Miért beszél a pápa ezekről a kérdésekről ilyen gyújtó hangon? Hogyan kapcsolja össze a hívót és nem hívőt a pápa e beszédeiben? Mi dolga egy mai embernek felekezettől függetlenül ezekkel a pápai megnyilvánulásokkal? – Kapcsoljuk a Greenpeace képviselőjét Rodics Katalint, akik az elsőként fordították le ezt a beszédet angolról magyarra.

3.    Az idei Teremtés Hete

Az idei Teremtés Hete 2015. szeptember 27-e és október 4-e között az éghajlati igazságosság kérdését dolgozza fel „Egy gazdag és egy szegény - éghajlati igazságosság” címmel. Miért is választották az ökumenikus szervezők ezt a témát és mi lesz az idei Teremtés Hete tartalma? – Kapcsoljuk az egyik Teremtés Hete szervezőt, valamint a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola képviselőjét, akik idén a teljes Teremtés Hetét feldolgozzák az iskolában.

4.    Tekerj a felebarátodért!

2015. decemberben a párizsi klímacsúcsra az európai keresztyének egy északról délre tartó közös zarándoklat keretében érkeznek, amellyel összetartozásunkat és közös tenni akarásunkat fejezzük ki. A Teremtés Hetén ehhez a menethez lehet csatlakozni a kelet-nyugati irányban. Rohály Gábor, mint leendő résztvevő beszél a részletekről.

Ezekről a témákról beszélgetünk a stúdióban meghívott vendégeinkkel és kapcsolt interjúpartnerekkel.

Hallgassanak minket a rádión keresztül vagy az interneten itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u