A környezeti és társadalmi igazságosság helyzete – de mit adhat a hit?

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2015-04-28
Helyszín: 
Mária Rádió

A természeti környezet intenzív gazdasági célú használatával, a népesség robbanásszerű növekedésével és annak igényeivel, egyre erősödik az igény a folyamatok központi szabályozására. A szabályozás ugyanakkor keretbe zár, komoly konfliktusokat, és ellentmondásokat is szül, ennek során azonban legtöbbször nem sikerül boldogságra okot adó eredményt létrehozni. A vállalatok egyre jobban használnak eszközöket a társadalmi felelősség-vállalásuk bizonyítására, azonban ez nem kompenzálja az erőforrások túlzott használatát és a környezetre káros gazdasági tevékenységeket. A használt módszerek, szabályozások elégtelenségét, az eredmények elszomorító hiányát a világi megszólalók mellett mind több felekezeti (egyházi) hang fogalmazza meg. Pl. XVI. Benedek pápa 2009. július 7-én megjelentetett Caritas in Veritate című enciklikája mind a környezetszennyezés, mind a társadalmi igazságosság kérdéseivel foglalkozott. Ferenc pápa majdnem kétéves pontifikátusa alatt már számos jelét adta, hogy elődei irányvonalát folytatva fontosnak tartja az embernek a (teremtett) világ iránti felelősségét. Legközelebbi enciklikájában az emberi zsarnokság és természetpusztító profitéhség miatt végveszélybe sodort természetért készül felemelni szavát és azok szegénység kialakulásban való hatásáról fog írni. Ugyanerről beszélt az Európai Parlamentben 2015. novemberében, amikor arra kérte a képviselőket, hogy „az ember transzcendens méltóságát, elidegeníthetetlen értékeit helyezzék a gazdasági érdekek elé”. Ebben a feladatban a jó lelkű, felelősen gondolkodó világi és hívő ember szándéka összeérhet és együtt kell változtatni a folyamaton. 

Az idei Zöld Civil Szervezetek (2015. április 24-26 közötti) Országos Találkozóján jártunk és több alkalommal is beszéltünk a „hogyan szólíthatják meg a zöld civil szervezetek az egyházakat” valamint, hogy „mit adhatnak az egyházak a zöld mozgalomnak”. Ezzel igyekeztünk javítani azon, hogy miért is nincs nagyobb reprezentációja a keresztény szervezeteknek a zöld szervezetek körében. Eleddig eléggé hanyagoltuk az ottani részvételünket, pedig a világi környezetvédők zöld szakmai alapon nagyon hasonló ügyekért dolgoznak mint mi.
A találkozó alkalmával egy Open Space beszélgetésben beszéltünk a fentiekről, valamint egy szekció témájául a „Teremtésvédelem, környezeti és társadalmi igazságosság” témát választottuk, amelyben a témában jártas szakértőkkel jártuk körül ennek elméleti és gyakorlati helyzetét, lehetőségeit.

Ma erről beszélünk a Naphimnusz Egyesület elnökével, Rohály Gáborral és telefonon kapcsolat partnereinkkel, aki jelen voltak ezekben a beszélgetésekben. 

A szerkesztő: Kükedi Zsolt

A műsor alatt él az adás telefonszáma (06-1-374-0904), és a Facebook csatornán - a http://www.facebook.com/Teremtesvedelem címen - is fogadjuk a véleményeket. Várjuk elektronikus leveleiket is a Teremtésvédelmi Egyesület info@teremtesvedelem.hu címére, vagy postai leveleiket a Mária Rádió címére. Hívjanak, keressenek bennünket!

Aki nem lesz rádió közelben, de Internet hozzáférése lesz, hallgassa az adást az Interneten gyors kapcsolattal itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u.

Tartsaton velünk és hallgasson minket!