Ökológiai megtérésre van szükség – beszélgetés Ferenc pápa Áldott légy! (Laudato si') kezdetű enciklikájáról.

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2015-06-23
Helyszín: 
Mária Rádió

2015. június 18-án mutatták be Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikáját a Vatikánban. Az enciklika alcíme: a közös otthon gondozása.

Ez az enciklika több szempontból is rendhagyó. Mindenek előtt ez Ferenc pápa első önálló enciklikája. Rendhagyó abból a szempontból is, hogy Ferenc pápa őszintén és nagyon kritikusan szól a környezeti problémák kezelésének eddigi sikertelenségéről. A környezetvédelemről az igazságosság jegyében beszél, a közös ház, a teremtett világ megőrzéséről, gondozásáról szól. Ökológiai megtérésre, a felelős társadalmi elkötelezettség vállalására szólít fel. Rendhagyó továbbá, hogy Ferenc pápa az enciklikát kifejezetten nem hívőknek is szánja és egyfajta együtt gondolkozásra ösztönzi a világ népeit „… hogy gondolkozzon el azokon a kihívásokon, amelyek előttünk állnak a közös otthon gondozásával kapcsolatban”. (Idézet az egyik Twitter üzenetéből.) Rendhagyó azért is, mert az enciklika megírásához Ferenc pápa felhasználta az egyház társadalmi tanítását, az egyes püspökkari konferenciák környezetvédelmi dokumentumait, a testvéregyházak megnyilatkozásait, kiemelten Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka e témájú írásait, vagyis a kérdést hangsúlyosan ökumenikusan közelíti meg. De nem elégszik meg csak az ökumenikus cselekedetekre történő felszólítással, hanem sürgeti a világ nagy irányító rendszereinek reformját is. Olyan radikális véleményt fogalmaz meg, hogy a magántulajdon az egyetemes javak rendeltetésével szemben alárendelt szerepet kap a változásban.

A hat fejezetből álló enciklikában a pápa nyilvánvalóvá teszi, hogy a mostohán kezelt és kifosztott természet „ökológiai megtérést” igényel, egy olyan gyökeres fordulatot, melyben az ember magára vállalja az elkötelezett felelősséget a természet védelméért a közös otthon megóvásával. Ez az elkötelezettség magába foglalja a nyomorúság felszámolását, a szegények iránti törődő figyelmet és a mindenki számára biztosított egyenlő hozzáférést a föld forrásaihoz.

„Sürgősen arra hívok mindenkit, hogy újítsuk meg a párbeszédet arról, hogyan építjük bolygónk jövőjét” – szól egy másik twitter üzenete, mert (és itt egy újabb rövid üzenet következik) „szoros összefüggés áll fenn a szegények és a bolygó törékenysége között”. „Új utakat kell keresni a gazdaság és a fejlődés felfogására” és „a mai selejtkultúra láttán új életstílusért kell fohászkodnunk” – záporoznak figyelemfelkeltő instant üzenetei a mai modern internetes csevegő csatornán.”

Erről a már a külső szemlélőnek is különleges enciklikáról beszélgetünk a stúdióban Nobilis Márióval, Nemes Csabával és Rohály Gáborral.

Hallgassatok minket a rádión keresztül vagy az interneten itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u!