Tényleg az vagy, amit megeszel? - élelem, élelmiszerek, mértékletesség - Antal Emese

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2014-04-29
Helyszín: 
Mária Rádió
A Nagyböjt időszaka a keresztény ember számára a bűnbánat, a Jóistenhez való fordulás időszaka. Ilyenkor fordulunk el a kellemes életet nemcsak szimbolizáló, hanem, ahhoz ünnepek alkalmával szorosan tartozó bőséges lakomáktól is. A Nagyböjt időszakával párhuzamosan a környezet és természet védelmével kapcsolatos "jeles napok" is egybeesnek hagyományosan: mindegyik alkalom (pl. Madarak és fák napja, vagy Föld napja) a teremtett világ védelméről szól.
 
 
De mi másról szólhatna még nekünk a Nagyböjt időszaka, mi is lehetne beszédesebben cselekvő ilyenkor, mint az étellel, élelmiszerekkel való különös takarékosság, mi is lehetne leginkább valódi tett, amikor kárba vész a Földön megtermelt élelmiszer mintegy fele, azaz kétmilliárd tonna évenként? Az apró megmaradót se hagyjuk veszni, seperjük össze a "morzsákat" is, gondoljuk át, hogy miből, mennyit vásárlunk, és azt is, hogy abból mennyit dobunk ki. Az a "tett" is hasznos tett, amit nem teszünk meg, a környezetünket védi, amit nem veszünk meg és nem dobunk ki!
 
A mai műsorban elsősorban az élelmiszer pazarlásról, valamint az élelmiszer-fogyasztásban lehetséges mértékletességről és az Élelmiszerbank e területen végzett tevékenységéről kérdezzük meg Újhelyi Katalint, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület egyik tagját. Valamint Antal Emesével, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával, a táplálkozástudományról, a böjt élettani szerepéről beszélgetünk élőben a műsorban. 
 
A szerkesztő: Kükedi Zsolt
 
A műsor alatt él az adás telefonszáma (06-1-374-0904) és a Facebook csatornája is a http://www.facebook.com/Teremtesvedelem címen, amelyet folyamatosan figyelünk és az oda érkező kérdéseket megválaszoljuk. Továbbá írhatnak/írhattok nekünk elektronikus levelet a Teremtésvédelmi Egyesület címe az info@teremtesvedelem.hu. Várjuk a hívásokat, a bejegyzéseket!
 
Aki nem lesz rádió közelben, de Internet hozzáférése lesz, hallgassa az adást az Interneten gyors kapcsolattal itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u.