Teremtés ünnepe - Teremtésvédelem hete

Nyomtatóbarát változat
Teremtés- védelem hete
Dátum: 
2011-09-25

Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze." (Ter 2,15)

„A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa – a korábbi évekhez hasonlóan – azzal a reménységgel tekint a szeptember utolsó és az október első vasárnapja közötti időszakra (szeptember 25. – október 02.), hogy azokban a napokban gyülekezeteink és intézményeink hálát adnak a teremtés csodájáért és annak védelmére újra elkötelezik magukat különös tekintettel a mértékletességre és újrahasznosításra.”
(www.meot.hu , www.teremtesunnepe.hu)
Buzdítjuk a híveket és a plébániai kisközösségeket, hogy ezt a hetet közösen gondolkodva, tevékenykedve a teremtésvédelem lelkületében töltsék.

Ötletként ajánljuk erre a hétre olyan életmódbeli változtatások vállalását, amellyel teremtett világunkat óvjuk. Lassan itt a hideg idő, töltsünk minél több időt a szabadban, csodálkozzunk rá a teremtett világ szépségére, ültessünk fát kertünkbe, házunk elé, részesítsük előnyben autó helyett a tömegközlekedés, vagy kerékpár használatát, tudatosan vásároljunk, fogyasszunk lakóhelyünkhöz minél közelebb előállított hazai termékeket, ne fogyasztunk húst, dohányzunk kevesebbet, fokozottabban figyeljünk oda energia- és vízfogyasztásunkra, vállaljunk karitász tevékenységet, beszélgessünk minél többet embertársainkkal.

Kapcsolódó anyagok:

miseszándék, könyörgések a teremtésvédelem hetén

segédanyag a 2011-es „teremtés hete” ünnepkörhöz

programötletek plébániáknak, helyi közösségeknek