Teremtés Ünnepe - Teremtésvédelem Hete 2012

Nyomtatóbarát változat
teremtés- védelem hete
Dátum: 
2012-09-30

A magyar keresztény egyházak idén is ökumenikus módon ünnepelik meg aTeremtés Hetét szeptember utolsó és október első vasárnapja között. (Ez ebben az évben szeptember 30-a és október 7-e közé esik.) A Teremtés Hete rendezvénysorozat célja a közös ünneplés és közös cselekvés, hogy az egyházi közösségek aktívan vegyék ki részüket a teremtett világ fenntartható fejlődésének elősegítésében.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) teremtésvédelmi munkacsoportja a Jézus és a teremtett világ („…úgy szerette Isten a világot...” - Jn 3,16) témát és mottót választotta az ideiTeremtés Hete ünnep témájául.

Ezen a héten Jézus és a világ viszonyát állítjuk középpontba. Arról értekezünk, hogy milyen példát állít elénk Ő a minket körülvevő világhoz való viszonyulásban.
 
Témáink a hét 7 napján:
1. nap: "föld" - “a föld megrendült” (Mt 27,51),
2. nap: "víz" - “adj innom” (Jn 4,10),
3. nap: "tűz" - "Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre, és mennyire szeretném, ha már lángolna!” (Lk 12,49),
4. napon: "levegő" - "És amint beszálltak a hajóba, elült a szél.” (Mt 14,32),
5. nap: "növények". A hivatkozott bibliai idézetek: “Nézzétek a liliomokat” (Lk 12,27), "Nézzétek meg a fügefát és a fákat mind” (Lk 21,29),
6. nap: "állatok" - „Menjetek az előttetek levő faluba, és mindjárt, amint beértek, találtok egy szamárcsikót megkötve…: oldjátok el, és hozzátok ide. Ha pedig valaki megkérdezi tőletek: Miért teszitek ezt? - mondjátok, hogy az Úrnak van szüksége rá, de azonnal vissza is küldi.” (Mk 11,2-3),
7. nap: "Jézus az ember" - “Menjetek ti is a szőlőbe!” (Mt 20,7).

A hétről bővebben a www.teremtesunnepe.hu oldalon tájékozódhatnak, ahonnan a Teremtés Hete programjához tematikus segítséget nyújtó füzetet is letölthetik.

További információ az info@teremtesvedelem.hu címre küldött levélben is kérhető.

A Teremtés Hetének nyitó ünnepségére, szeptember 30-án 16 órakor kerül sor, a Lágymányosi Ökomenikus Központban (IX. Budapest, Tudósok krt. 3).

Kapcsolódó anyagok: