A teremtésvédelem valós kérdéseiről

Nyomtatóbarát változat
A teremtés- védelem valós kérdéseiről
Dátum: 
2011-11-16
Helyszín: 
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Bp., Piarista köz 1.

 

A Zöld Teaház szervezésében

Dr. Hetesi Zsolt fizikus, főiskolánk egykori diákja előadást tart a teremtésvédelem valós kérdéseiről.
Ideje: 2011. november 16. - szerda - 17.30
Helye: 314. terem

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

Jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszerünk nem része a természetes rendszernek, hanem vetélytársa. Az elmúlt több száz évet a folytonos növekedés jellemezte, miközben több, a társadalom stabil működése szempontjából fontos részrendszer működése veszélybe került. 

A legfontosabb problémaforrás a rendszer túllövés-szerű állapota. A túllövés közvetlen oka a nyugati túlfogyasztás és a harmadik világbeli túlnépesedés. Ezzel szoros összefüggésben jelentkezik az energiához való hozzáférés stagnálása és az energiaválság kibontakozása, valamint a környezet pusztulása, az ökológiai szolgáltatások csökkenése, zavarai. 

A Katolikus Egyház teremtés megőrzésére vonatkozó törekvését vizsgálva (vö. Ter 2,15) az Isten-ember-természet viszony tekintetében nem kapunk egyértelmű gyakorlati útmutatást. A Biblia mindössze megőrzésről szól. Látjuk, hogy ma már nem pusztán megőrzésről, hanem helyreállításról is kell beszélnünk. Ez sokkal több aktivitást követel meg tőlünk. Ennek a hiánynak kielégítését célozta meg a "Felelősségünk a teremtett világért" című körlevél, de javasolt lépéseinek gyakorlatba ültetése még előttünk áll.