Vidék- és közösségfejlesztők az Egyházban

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2013-12-10
Helyszín: 
Mária Rádió
Sokan úgy tekintenek a keresztény emberre, mint aki hivatását az Isten dicsőítésben, hitéleti tevékenységben éli csak meg. A mai műsorban erre szeretnénk rácáfolni. Olyan atyákat, közösség-, és vidékfejlesztőket fogunk bemutatni, akik rácáfolnak-e hiedelemre.
- Telefonon kérdezzük meg Szabó Gyula atyát, aki a mezőörsi katolikus plébánia plébánosa, de valójában az egész mezőörsi környezet fejlesztője, aki emellett a Magyar Műhely Alapítvány elnöke is. Ebben a minőségében elsősorban Mezőörs és környéke fiataljainak tehetséggondozását vállalta fel, de az Alapítvány 1993-as alapítása óta számtalan vidékfejlesztő tevékenységet végez: általános iskolájuk és gimnáziumuk mellett népfőiskolát és öko-iskolát is működtetnek, de most kezdik építeni megújuló energia központjukat és emellett még a helyi, kistávolságú repülés népszerűsítésére, így a Győr melletti péri repülőtér helyi érdekű hasznosításának kérdésére is jut figyelmük.
 
- A Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda képviseletében Fiszl Csaba, igazgató szólal meg az Iroda különleges – és mindeddig tudtommal egyedülálló – vidék- és közösségfejlesztő tevékenységével kapcsolatban. Igazgató úr beszél majd arról, hogy hogy kerül az egyházmegyei tevékenységek közé a helyi piac létrehozása, a helyi termelői csoportok támogatása,a helyi termelők, helyi közösségek számára végzett pályázatfigyelés, írás, és koordinálás, valamint a vetőmag program.
 
- Végül élőben kapcsoljuk Polgár Róbertet a Zala megyei Murakeresztúr katolikus plébánosát – közismertebb nevén Robi atyát –, aki számtalan fejlesztési pályázat megnyerése révén leromlott épületeket újít fel a közösség számára, biokertészkedik, befőz, egészségnevelő programot szervez, jégpályát építtet, közösségi programjaikon gitározik és akit az interjúnk szervezésekor épp focikupán értünk el. Fejlesztői tevékenységét nem csak a közösség ismeri el, hisz épp műsorunk előtt pár órával veszi át az „Év vidékfejlesztője” díjat a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattól.
 
Ők mindannyian Istentől kapott hivatásukat nem csak hitéletükben élik meg, hanem aktívan tesznek a közösségért és a magyar vidékért, mert ahogy ezt a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda honlapjának bemutatkozó részén is olvashatjuk: „A magyar vidék és a mezőgazdaság olyan értéket képvisel, amely nélkül Magyarország jövője és az ott élő közösségek boldogulása elképzelhetetlen.”
 
A szerkesztő: Kükedi Zsolt
 
A műsor alatt él az adás telefonszáma (06-1-374-0904), és a Facebook csatornán - a http://www.facebook.com/Teremtesvedelem címen - is fogadjuk a véleményeket. Várjuk elektronikus leveleiket is a Teremtésvédelmi Egyesület info@teremtesvedelem.hu címére, vagy postai leveleiket a Mária Rádió címére. Hívjatok, keressetek bennünket!
 
Aki nem lesz rádió közelben, de Internet hozzáférése lesz, hallgassa az adást az Interneten gyors kapcsolattal itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u.
 
Tartsatok velünk és hallgassatok minket!
 
Aki lemaradt volna az adásról, a Mária Rádió weboldalán ezen a linken meghallgathatja.