Autómentes nagyböjt 2023

Nyomtatóbarát változat

"Nem e bolygó lakóinak való, hogy egyre inkább betonnal, aszfalttal, üveggel és fémmel körülvéve éljenek, megfosztva a természettel való fizikai kapcsolattól."  (Laudato si' enciklika, 44)

Egy nap és kezdődik a nagyböjt. Böjtölni, magunkat egy nagyobb jó érdekében megtartóztatni nemcsak az evés-ivás frontján lehet. Idén közlekedési böjtöt hirdetünk, hogy felhívjuk a figyelmet Ferenc pápa fenti idézetére, és megtapasztaljuk az abban rejlő igazságot. Ebben a szent negyven  napban - ha egészségi állapotunk, életkorunk, körülmények megengedik, és csak kényelmünket kell feláldozni – „pihentessük” kicsit az autót, és rövidebb, 1-2 km-es távolságon belül sétálva, kerékpárral, hosszabb út esetén közösségi közlekedéssel érjük el úticélunkat. Hétköznap templomba vagy a vasárnapi szentmisére gyalog menjünk legalább a nagyböjti időben!
Ilyenkor nemcsak a lemondás a lényeg, különösen nem, ha ezt „fogcsikorgatva” csináljuk. Micsoda jó dolog közösen, családunkkal együtt sétálni a misére, útközben másokkal is találkozva, és így kapcsolódva egymáshoz már a liturgia előtt. A lényeg, hogy testi, kényelmi vágyainkat lecsavarva, energiáinkat lelki energiává változtassuk, és ezzel együtt Istenhez, közeli vagy távolabbi embertársainkhoz fordulunk -  nemcsak az autók ablakaiból.

Keresztényként Krisztus követőinek valljuk magunkat. Gondoljunk bele - vajon hogyan közlekedne ma Jézus?

Teremtésvédő autómentes nagyböjtünket elmélkedéssorozattal és plakátkampánnyal egészítjük ki. Facebook-oldalunkon és itt, ezen az oldalon is hétről hétre elmélkedünk majd a közlekedés és a teremtésvédelem izgalmas és sokoldalú kapcsolatáról. Azon plébániák számára pedig, akik közösségi szinten is autómentes nagyböjtöt tartanának, plakátot és hozzá kapcsolódó felhívást készítettünk. Helyezzük ki a plakátot a templom előterében vagy más közösségi térben, hogy plébániánk tagjai is tudomást szerezhessenek az akcióról és csatlakozhassanak hozzá. Az áldozatként gyalog megtett utak láthatóvá tételére tegyük mellé a csatolt felhívást, egy kosár borostyánlevelet, rajzszögeket és egy egyszerű fakeresztet (pl. maradék kartonból, hulladékfából): mindenki, aki böjti áldozatként gyalog jött aznap a misére, egy borostyánlevelet tűzhet fel a keresztre. Ha közösségünk húsvétig a  keresztet zöldbe tudta borítani, akkor igazán teremtéstudatosan zártuk a nagyböjti időszakot.

Ha csatlakoznátok közösségetekkel a nagyböjti teremtésvédelmi felhívásunkhoz, megtaláljátok a letölthető, nyomtatható plakátot és a testvéreknek szóló felhívást is ezen a linken.