Teremtésvédelmi elhatározások a munkahelyen

Nyomtatóbarát változat

Életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük. Ha beleszámítjuk az oda-vissza utazást, a munkahelyi ebédidőt, akkor az arány még nagyobb. A teremtés védelmének erkölcsi parancsa és hitből fakadó igénye tehát nem korlátozza a felelős gondolkodást és cselekvést az otthonunkra, a szűkebb családunkra. A munkahelyen – függetlenül attól, hogy beosztottként, vezetőként, vagy vállalkozóként tevékenykedünk – nagyon sok alkalom adódik, hogy a környezetünkért tehessünk valamit.

Ha valakit az Isten mások irányításának felelősségével ajándékozott meg, akkor ezzel a lehetőséggel számos dologra lehet befolyásunk. A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy vajon a vállalkozás a közjót, az emberi méltóságot, az emberiség egészének javát szolgálja-e? Ha úgy érezzük, hogy munkahelyünk felesleges, csak az emberi telhetetlenséget kielégítő, vagy a természetet feleslegesen terhelő szolgáltatást vagy terméket nyújt, akkor ideje átgondolni, hogy ez-e az Istentől rendelt hivatásom. Valóban érdemes-e pár napos használat után eltörő, és a szemetesben végző fröccsöntött műanyag vízi pisztolyt, egyszer használatos felfújható matracot, rágógumit, vagy bulvárlapot kínálni embertársainknak? Vajon a hit, a remény, és a szeretet vezérli-e tetteimet a munkahelyen, vagy kettős életet élek – vaskosabb viccek, az adóelkerülés a „munkahelyen” beleférnek, miközben a családban, a templomi közösségben jól nevelt, erkölcsös mintapolgár vagyok?

Érdemes konkrét elhatározásokat tennem. Év elején – különösen a nagyböjtben – ezt gyakran el is tervezzük. Ha ezek a célokat konkrétan megfogalmazom, és határidőt is szabok magamnak, nagyobb az esély a megvalósulásukra is. Pár lehetséges példa következzék itt a teljesség igénye nélkül.

A legfontosabb, hogy lelkiismeretem szerint cselekedjem. Ha egyértelműen nem a megfelelő helyen vagyok, nem tudok hasznára lenni a világnak, embertársaimnak, a közjónak, határozzam el, hogy önéletrajzomat egy héten belül frissítem, és regisztrálok egy álláskereső portálon. Az esetek többségében, szerencsére, nem kell szembenéznünk hasonló problémákkal.

Ha a cég bérstruktúrája nem igazságos, a bérek nem minden kolléga esetében méltányosak, két hónapon belül átnézem azokat, és ha nem áll módomban változtatást végezni rajtuk, akkor feletteseimnek ajánlásokat teszek.

Figyelmemet fordíthatom arra, hogy a munkahelyem az erőforrásokat mennyire hatékonyan használja. Elhatározhatom, hogy feltérképezem a következő hónap végéig, hogyan lehetne a víz- és áramfogyasztást, valamint a fűtési és hűtési energia felhasználást csökkenteni, és konkrét ajánlásokat teszek, vagy az intézkedéseket a rá következő 3 hónapban meg is valósítom.

Megvizsgálom, hogy milyen jégmentesítőt használ a cég télen, és környezetbarát megoldást keresek, ha NaCl tartalmú. Ahol még nem „divat”, szelektív hulladék-gyűjtőket helyezek ki az irodákba nyárig és az elvitelüket is megoldom. Felmérem a következő hónap végéig, milyen feltételekkel lehetne felelős erdőgazdálkodásból származó (pl. FSC logós) nyomtatópapírra cserélni a jelenlegit.

Elhatározom, hogy megkeresem a hasonlóan felelős gondolkodású kollégákat a következő 3 hétben, és egy „zöld” vagy szerencsésebb esetben „teremtésvédelmi” kört alkothatunk, ahol közösen tudunk gondolkodni és eltervezett akciókat megvalósítani a természet, a környezet és a teremtett világ érdekében. Havi környezetvédelmi hírlevelet állítunk össze a következő hónaptól.

Beosztottként, vagy alsóbb szintű vezetőként is sokat tehetek a fentiekért. Magam kezdeményezhetek közműszámlákra jótékony hatással bíró változtatásokat (a vezetőség mindenhol ért ezen a nyelven).

Elhatározhatom, hogy olyan előadót hívok meg a vállalathoz, aki hiteles és segít a szemlélet formálásában. Szervezhetek a környezet kérdését előtérbe állító fotóversenyt, ahol kis díjakat kaphatnak a legsikerültebb felvételeket készítők. Műveiket a konyhába kitéve segíthetem a munkahelyi közösség építését, és kevés az erőforrásigénye. Egy-egy világnapon (pl. a Víz vagy a Föld Napja) kitehetek egy kis kvízt a kávéfőzők mellé pár tollal. Lépcsőmászási versenyt hirdetek, ha emeletes irodában dolgozom. 100 emeletenként jutalmat adhatok a kéthetes verseny végén.

Még számtalan hasonló elhatározást sorolhatnánk. A fenti példák sok munkahelyen nem mind adaptálhatók, vagy kivitelezhetőek, de segíthetnek abban, hogy olyan, saját magunknak kitűzött, célokat fogalmazhassunk meg, melyek a mi életünkben, munkahelyünkön segítenek a fenntarthatóbb, a teremtést megőrző életmód kialakításában. Tervezzem el most, mit teszek a következő időszakban!

Baczó Tamás