Teremtésvédelmi javaslat 2016 Nagyböjtjére – Vegyszerek

Nyomtatóbarát változat
 
Nagyböjt 4. vasárnapja (március 6.)
 
Amint a böjt a testi és lelki megtisztulásunkat segíti, belső késztetésünk támad környezetünk szebbé tételére – gondolva például a tavaszi nagytakarításra. A legáltalánosabb, egyszerű, pénztárca- és környezetbarát technikákat gyűjtöttünk össze a teljesség igénye nélkül.
 
Miért jó környezetbarát tisztítószereket választani? Mert tudjuk, miből készülnek, összetételük egyszerűbb, az emberi egészségre és a természetre kisebb kockázattal bírnak, mint reklámozott társaik. Mindemellett többségük olcsó! Ideális esetben nem utaznak több ezer kilométert, és nem kell megfizetni a mesterien mesterséges csomagolóanyagot annak eredeti formatervezésével.
 
Univerzális tisztítószereink: mosószóda, szódabikarbóna, ecet, gyógyszertári alkohol, konyhasó, tej, kávézacc, citrom, stb…
 
Mosogatásnál törekedjünk a vízhasználat minimalizálására, mely nem kell, hogy a tisztaság rovására menjen. Kétfázisú rendszert kialakítva az első mosogatótálcában mosószódát oldok fel meleg vízben; a másik tálban langyos vízbe ecetet öntök.
Tipp: Az ecet helyettesíthető vegyszerbolti citromsavval, aminek nincs erős szaga (az étkezési ecetsav borsosabb áron kapható).
 
Mosáshoz használjunk mosószódát. Fehér ruhák esetén javasolt fehérítő sót hozzáadni.
Tipp: a drogériákban fehérítő sóként forgalmazott szerek enzimekkel és egyéb adalékokkal dúsítottak, valamint drágák is. Vásároljunk nátrium-perkarbonátot.
Tipp: Választhatjuk a manapság népszerű mosódiót, mely ugyan természetes anyag, de a termék szállítási költsége, így ökológiai-, illetve karbonlábnyoma (vö. *1 a hivatkozások között) meghaladja az ésszerűség határait. Ősi alternatívája a szintén szaponint tartalmazó vadgesztenye. Ősszel indulhat a gyűjtés!
 
Felmosás: szintén mosószóda meleg vízben oldva és a finom illat érdekében pár csepp illóolaj hangulat szerint.
 
Illatosítás: napjainkban hozzászoktunk az erősen illatosított tisztítószerekhez. Mindben magas a szintetikus illatosítóanyagok („parfüm”) aránya, amelyek allergének számunkra, és veszélyesek más élő szervezetekre. A mérték az érték. Amennyiben illatosítani szeretnénk, válasszunk természetes illóolajokat, melyekből pár csepp elegendő.
Tipp: Tehetünk levendulacsokrot a szekrénybe, virágot az asztalra, birsalmát a szobába, süssünk kenyeret, főzzünk forralt bort, vagy épp csak szellőztessünk egy nagyot, és engedjük be a tavaszt a szobába. A tiszta élet teli van finom, diszkrét illatokkal. Engedjük ezeket érvényesülni!
 
Hol szerezhetjük be mindezt? Bioboltok, vegyszerboltok, patikák széles választéka várja az ön- és környezettudatos háziasszonyokat és dolgos urakat. Akár kimérve is – csomagolást spórolva – utántölthetjük készleteinket.
 
 
*1: Ökológiai és karbonlábnyom-számítás: http://mek.oszk.hu/11000/11079/11079.pdf
 
Ajánlott irodalom, filmek és még több zöld tipp:
– A magyar háztartások ökológiai lábnyomának vizsgálata: http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/471/1/CSM_TA_VMZS_ff2011.pdf