A bűnbánat milliárdjairól is dönteni kéne Koppenhágában

Nyomtatóbarát változat
A saját meggazdagodásukkal okozott károkért is vezekelnének a fejlett országok, ha a koppenhágai klímacsúcson meg tudnának állapodni egy pénzalapról, amely a szegény államokat segítené az éghajlatváltozás következményeinek elviselésében. Egyelőre sok a bizonytalan tényező, és a korábbi tapasztalatok sem túl jók, a gazdasági válság azonban adott egy nyomós érvet a fejlődő világ kezébe: ha a gazdag országok képesek voltak hatalmas összegeket fizetni a saját bankjaik megmentésére, akkor valamennyit csurgathatnak a harmadik világnak is.
"Nem könyörgünk senkinek a könyörületéért. Egyszerűen csak igazságot szeretnénk, mint a klímaváltozás legsúlyosabb áldozatai" - idézte a Reuters hírügynökség Qazi Kholiquzzaman Ahmad közgazdászt, a koppenhágai klímakonferencia bangladesi küldöttségének tagját. A hétfőn megkezdődött nemzetközi találkozót rengeteg közlemény és nyilatkozat kíséri, de a bangladesieknek sikerült kitűnniük azzal, hogy kedden bejelentették, legalább a 15 százalékára igényt tartanak annak a pénznek, amelyet Koppenhágában a fejlett ipari államok várhatóan felajánlanak a klímaváltozás által leginkább fenyegetett szegény országok megsegítésére.
Ha egy métert emelkedik a tengerszint, akkor 20 millió bangladesi kényszerül otthona elhagyására, és további milliók válhatnak hajléktalanná, ha elolvadnak a Himalája gleccserei - figyelmeztetett Hasan Mahmud bangladesi környezetvédelmi miniszter, aki szerint ezért indokolt, hogy országa kiemelt támogatást kapjon. Banglades tehát már előre benyújtotta a követelését a fejlődő világnak megígért támogatás jelentős részére, egyelőre azonban nagyon képlékeny, hogyan is fog kinézni ez a pénzalap, pedig néhány napon belül döntést kellene hozni a létrehozásáról.
Forrás: Origo