Mennyi maradt még a Földből?

Nyomtatóbarát változat
A legújabb számítások szerint 2014-ben az olajcégek elérik a kitermelési csúcsot, ezután már csökkenni fog a felszínre hozható olajmennyiség. Egyre nehezebb lesz hozzáférni a szénhez is. Az arany és az ezüst 2030 körül fogyhat el, a réz tizenöt évvel később. A klímaváltozás, a környezetszennyezés és a népesség növekedése miatt csökken az egy főre jutó ivóvíz. Nézze meg ábrákon, mennyi maradt még a Földből.

Sugárhajtású repülővel a világ körül, űrutazás, internet - a 20. század második felében úgy tűnt, határtalan a világ. Az új évszázadban viszont egyre keményebben szembesülünk törékeny világunk korlátaival. Néhány példa: egész városok maradnak áram nélkül a hálózati túlterhelés miatt. A nyersolaj kitermelése már olyan nehézségekbe ütközik, hogy az új kutak több kilométerre nyúlnak a tengerfenék alá - és könnyen elszennyezik a környezetet. Biológusok arra figyelmeztetnek, hogy a fajok pusztulásának mértéke soha nem volt olyan gyors, mint napjainkban.

A véges természeti erőforrásokon növekvő társadalmak kénytelenek osztozni. Az alábbiakban a Scientific American amerikai tudományos folyóirat ábráit felhasználva, időrendben haladva bemutatjuk a Föld legfontosabb erőforrásainak korlátait.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Origo