Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát

Nyomtatóbarát változat

A „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok, akik egyetértettek az erdőgazdaság azon eszmei elkötelezettségével, melynek lényege, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetük védelméhez.

Az élő fa része természetes környezetünknek, holtában pedig épített világunk fontos alapanyaga. A faanyag végigkíséri az embert a bölcsőtől a sírig, a kultúra és a technika világában pedig egyaránt jelen van. A faültetés mindig is a  szimbóluma volt a születésnek, ami az idő múlásával egybecseng a növekedéssel és az élet kiteljesedésével is. Talán ezért is kezdeményezte a Gemec Zrt. ezt a rendkívül értékes mozgalmat! 

A Gemenc Zrt. 2009. október 14-én indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban, ahol a kapcsolódó települések képviselői ünnepélyesen aláírták a csatlakozási megállapodást. Azóta már összesen 13 megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) 76 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez. Az erdőgazdaság akciója továbbra is nyitott, várja újabb települések jelentkezését. A múlt hétvégén Pázmánd, Sorokpolány, Tápiószecső, és Vereb településeken ültették el idén ősszel először a facsemetéket.

 

Őshonos csemeték országszerte

Most a 2011-ben született gyermekek fáinak elültetésével folytatódik a mozgalom tevékenysége. Az erdőgazdaság minden esetben a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek. Idén főleg Kocsányos tölgy, Hegyi Juhar, Kislevelű hárs, Magyar kőris és Nyír csemetéket ültetnek el. A települési önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződés keretében a Gemenc Zrt. vállalta, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja, valamint a tavaszi illetve az őszi ültetés során szakmai iránymutatást és felügyeletet nyújt az önkormányzatoknak.

"AZ ÉN FÁM"

 

A települési önkormányzatok az együttműködés keretében azt vállalták, hogy az éves tavaszi és őszi faültetési napot megszervezik, az ültetéshez a szerszámokat és a faültető személyzetet biztosítják (az erdőgazdaság javaslata szerint a facsemetét a szülők ültessék el), valamint az elültetett fákat ellátják névazonosítóval, illetve az akció indulásától folyamatosan gondoskodnak az „AZ ÉN FÁM” kataszter megnyitásáról és vezetéséről. Az önkormányzatok azt is vállalták, hogy az ültetéshez a település parkjaiban, terein, utcáin területet biztosítanak és az elültetett fák ápolását, gondozását megszervezik.
Hármas hatás, csodás célok!
A Gemenc Zrt. szeretné, ha a két éve útjára indított faültetési akció elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez. Fontos célként jelenik meg az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Az akció egyben elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetének védelmére irányuló tevékenység is. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére hívja fel a figyelmet.
Sok település még nincs rajta a listán, többek között fővárosunk, Budapest sem! Tegyünk ezért, hogy minél több helyen folytatódjon ez a rendkívüli mozgalom: járjunk utána a helyi önkormányzatnál, hogy hallottak-e a kezdeményezésről és vegyük rá őket a csatlakozásra. Egy próbát megér: pénz nem kell hozzá, de kitartás, energiabefektetés és szervezés igen. Mégis megéri, mert az ültetés egyben teremtés is, pláne ha gyermekünk nevét viseli a fa!
 
Szerző: Fodor Márta
 
Forrás: Gemenc Zrt.