"Nincsen B-bolygónk" - kezdődik a klímacsúcs

Nyomtatóbarát változat
Magyarország lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb áldozata az ENSZ szerint, ezért különösen fontos, hogy a hétfőn kezdődő koppenhágai klímacsúcson valamilyen értékelhető eredmény szülessen. Megállítható még a klímaváltozás? Ki mit hajlandó tenni ezért? Ki az, aki csak látszólag nagyvonalú? Mit akar Magyarország? És egyáltalán: tudnak-e együttműködni a világ országai egy globális probléma megfékezéséért?
A világ minden pontjáról levelekkel bombázzák az emberek az ENSZ december 7-én kezdődő és 18-ig tartó klímakonferenciájának honlapját. Sokan várják azt a koppenhágai világtalálkozótól - 192 ország vesz részt rajta -, hogy minden országra érvényes, globális megegyezés születik a klímaváltozásért is felelős károsanyag-kibocsátás csökkentéséről.

A csúcstalálkozó honlapja mindent bevet az állami vezetők megkörnyékezésére: a világ minden tájáról érkező, könyörgő olvasói leveleket, élőhelyük elpusztulásával fenyegetett pingvinek fotóját teszik közzé, sőt, még Sólyom László köztársasági elnök is feltűnik egy bekezdésnyi kommentárban (Sólyom szerdai blogbejegyzésének részleteit lásd keretes írásunkban). A blogban több állami vezető is hitet tesz egy eredményes klímacsúcs mellett, Sólyom előtt üzent az észt miniszterelnök és a vietnami kormányfő is.
Forrás: Origo