Állóháborúvá fajult a klímacsúcs

Nyomtatóbarát változat
A péntek kora délutáni állás szerint egyre kisebb az esélye, hogy érdemi megállapodás szülessen a koppenhágai klímakonferencián. A fejlett és a fejlődő országok, azon belül is különösen az USA és Kína nem tudnak megállapodni egy kulcskérdésben, és ezen megbukhatnak a dán fővárosban zajló, a hivalos program szerint péntek este véget érő tárgyalások. Helyszíni tudósítás a koppenhágai klímakonferenciáról.
Bár éjszaka még lelkesen nyilatkozott a tárgyalások állásáról a klímakonferencián elnöklő Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, délelőtt egyre borúsabbá váltak a kilátások. Már az is fennakadásra utalt, hogy a reggel kiadott programban még az szerepelt, hogy a résztvevő országok vezetői 10 órakor kezdik ülésüket, amelyen felszólalnak a legfontosabb államok irányítói, ez azonban csak délben kezdődött el.
Addig nem sok információ szivárgott ki, bár Nicolas Sarkozy francia elnök újságíróknak arról beszélt, hogy Kína továbbra is keményen ragaszkodik álláspontjához, amely szerint nem akarja megengedni, hogy mások ellenőrizhessék, miként hajtja végre saját gázkibocsátás-csökkentési vállalásait. A délben megkezdődött beszédek tovább erősítették azt a képet, hogy a megállapodás még messze van.
Forrás: Origo