Egyre gyorsabban olvad a Jeges-tenger

Nyomtatóbarát változat

Vékony, időszaki jég borítja az Északi-sarki-óceánt a korábbi évezredek vastag jege helyett - derül ki a NASA jég- és felhőképződést figyelő műholdja, az ICESat felvételeiből.

Mára a vékony, időszaki jég a domináns a Jeges-tengeren - másik nevén az Északi-sarki-óceánon, a Föld legkisebb óceánján. A vékony jég lassan teljesen átveszi a korábbi évezredek, év-tízezredek vastag, tartós jegének a helyét - derül ki az alábbi felvételekből, melyet jég- és felhőképződést figyelő műholdja, az ICESat 2003-tól 2008-ig gyűjtött adatai alapján állítottak össze az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA munkatársai.

Az Északi-sark jege drámai gyorsasággal vékonyodott 2004 és 2008 tele között, így a mérések történetében először a vékony, időszaki jégből van több a Jeges-tengeren. Az ICESat segítségével a kutatók pontos képet tudnak mutatni a jégtakaró vastagságának változásairól. Korábban csak annak felmérésére lehetett támaszkodni, hogy a sarki óceán mekkora részét borítja jég.

Az alábbi illusztrációkon a fehér négyzetek 4-5, a mélykék felületek nullától 1 méterig terjedő jégvastagságot jeleznek. A 2008-as állapotot mutató ábrán jól látszik, hogy a vékonyjég számos olyan sarkvidéki területen jelent meg, ahol három-öt évvel korábban nem, vagy csak alig volt jellemző.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: OzoneNetwork