A keménykezű Obamában bízik az EU

Nyomtatóbarát változat

Az Európai Unió bízik Barack Obama amerikai elnök kemény vezetésében, hogy siker koronázhassa a közelgő koppenhágai klímakonferenciát. Azonban Obama kezét is megkötik politikai ellenfelei, akik ellenzik a károsanyag-kibocsátás radikális csökkentését. Az ENSZ-főtitkár sem remél óriási áttörést a dán fővárosban.

Sürgető az Egyesült Államok és az Európai Unió számára, hogy megkettőzzék az erőfeszítéseiket a közelgő koppenhágai klímakonferencia alőtt - mondta Barack Obama amerikai elnök kedd este. Obama az EU vezető tisztviselőivel folytatott megbeszélést Washingtonban - írja a BBC.

A dán fővárosban tartandó konferencián a világnak el kéne fogadnia egy megállapodást, ami a szén-dioxid-kibocsátásról szóló kiotói paktumot váltja majd fel. Al Gore volt amerikai alelnök és elnökjelölt közölte, bízik Obama elkötelezettségében, hogy előrelépést érjen el a környezetvédelem terén.

Azonban az amerikai belpolitikai helyzet, a BBC szerint bonyolítja a dolgokat. Obama ellenfelei ugyanis ellenzik a károsanyag-kibocsátás radikális visszafogását.

"Megállapodtunk, hogy sürgető lenne erőfeszítéseink megkettőzése a következő hetekben a koppenhágai konferenciáig, hogy (...) haladást érjünk el mindabban, ami megakadályozhatja, hogy ökológiai katasztrófa következzen be" - mondta Obama az amerikai fővárosban.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: Obama bizakodóvá tette őt Koppenhága előtt. "Az Egyesült Államok erős vezetésével valóban megállapodhatunk" - jelentette ki.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Origo