Megjelent a Tudatos vásárlók könyve

Nyomtatóbarát változat
Néhány elgondolkoztató állítás a könyvből: a taxizás bizonyos esetekben jobban megéri, mint ha saját autót tartanánk fenn. Amíg reggeli kávénk az asztalra kerül, 140 liter víz használódik el. Az Egyesült Államokban az egy főre jutó napi vízfogyasztás 425 liter, hazánkban 151 liter, Nigériában pedig 15 liter. A boltokban kapható tojások 95%-a ketreces tartásból származik. Egy európai ember véréből 300 féle vegyi anyag mutatható ki.

Gulyás Emese, a könyv szerkesztője a december 2-án Budapesten tartott könyvbemutatón elmondta: a Tudatos Vásárlók Egyesülete már évek óta folyóiratot jelentet meg, amelyben először a problémákra hívták fel a figyelmet, majd ezeket továbbgondolva megoldási lehetőségekről is írtak. Rájöttek azonban, hogy ez sem elég. A most megjelent könyv célja, hogy ráébressze az olvasókat a fogyasztói szokásaink fenntarthatóságának látszata mögötti valóságra, egyfajta szemléletváltozást érjen el, és konkrét segítséget nyújtson abban, hogyan lehet másképp, a föld eltartóképességének szempontjait figyelembe véve élni. A könyv hét fő témát vizsgál: víz, zöldség–gyümölcs, hús, energia, vegyi anyagok, közlekedés, utazás.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy egyetlen ember energiapazarló életmódja környezetvédelmi szempontból elhanyagolható, szinte nem is számít semmit. De nézzünk egy példát: egy magyarországi lakos tevékenysége által évente átlagosan 6000 kg szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. Az Egyesült Államokban ez a szám 21 000, Indiában 1300, a világátlag pedig 5800 kg. A globális klímaváltozás legveszélyesebb hatásainak elkerüléséhez világszinten legalább 60%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami azt jelenti, hogy évente 1500 kg/fő alatti értékre kell csökkenteni. Ez a könyv felelősségre ébreszt, például konkrétan kiszámolhatjuk, hány kilogrammnyi üvegházhatású gáz jutott a légkörbe csak a mi tevékenységünk folytán.

Mit tehetünk mi személyesen, hogy fogyasztásunk fenntartható legyen? Hogyan takaríthatunk, főzhetünk vagy moshatunk úgy, hogy közben nem károsítjuk a környezetet? Az apróbb gyakorlati ötletektől kezdve az alapvető megfontolásokig – autófenntartás, házépítés, vegyi anyagok használata – számos konkrét segítséget, tanácsot, ajánlást olvashatunk. Az egyes fejezeteknél konkrét üzletek, ivókutak, biogazdaságok, környezetbarát termékeket gyártó vagy forgalmazó cégek, vagy éppen a kerülendő termékek, vegyi és adalékanyagok, tartósítószerek listáját is megtaláljuk.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének további terveiről Gulyás Emese elmondta: 2009–re igyekeznek elkészíteni Budapest zöld térképét, amelyen például fair trade kávézókat, bioboltokat, javítóműhelyeket, kölcsönzőket fognak feltüntetni, vagyis mindazokat a helyeket, boltokat, amelyek a fenntartható fejlődést szolgálják.

A 100%-osan újrahasznosított papírból készült könyv az Ursus Libris és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közös kiadásában jelent meg, kapható a könyvesboltokban. Ára 2850 Ft.

Horánszky Anna/Magyar Kurír