A Misereor elégedetlen a klímakonferencia eredményével

Nyomtatóbarát változat
A Misereor elnevezésű katolikus segélyszervezet szakértői szerint nem zárultak megfelelő eredménnyel a bonni klímakonferencia megbeszélései.
A Misereor elnevezésű katolikus segélyszervezet szakértői szerint nem zárultak megfelelő eredménnyel a bonni klímakonferencia megbeszélései.

 Az elhúzódó tárgyalások során nem született megegyezés a hajtógázkibocsátás csökkentése érdekében – nyilatkozta Nicole Piepenbrink, a Misereor éghajlatváltozással foglalkozó szakembere a június 12-én lezárult konferenciát követően. Az Európau Unió elmulasztott konkrét lépéseket tenni a fejlődő országoknak biztosítandó támogatás ügyében – szerepel Piepenbrink kritikájában.

A katolikus segélyszervezet elnöke, Josef Sayer is elmarasztalását fejezte ki a tárgyalásokkal kapcsolatban. „Úgy tűnik, hogy az ipari országok kormányzati képviselőiben nem tudatosult az éghajlatváltozással kapcsolatos felelősségük, s hiányzik a politikai meggyőződés, hogy konkrét lépéseket tegyenek a Föld éghajlatának megmentése érdekében" – hangsúlyozta a Misereor vezetője.

A vezető civilszervezetek klímaváltozást kutató szakértői részvételével Bonnban szervezett megbeszélésen június 8-án bemutatták azt a jegyzőkönyv-tervezetet, amely az év végi Koppenhágai Klímacsúcson létrejövő új, nemzetközi megállapodáshoz kíván alapot nyújtani. Ez év decemberében tartják Koppenhágában a 15. ENSZ klímakonferenciáját, ahol a klímaváltozás megállítása érdekében 192 fejlett és fejlődő ország állam és kormányfői a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról, illetve egy új globális megállapodásról döntenek – a Föld légkörének jövője érdekében.

* * *

Az 1958-ban alapított, aacheni székhelyű Misereor a világ legnagyobb segélyszervezetei közé tartozik. Célja a szegénység és alultápláltság okainak legyőzése; az orvosi ellátás, a mezőgazdaság fejlesztése; képzési programok szervezése. A katolikus szervezet továbbá a kereskedelmi feltételek igazságosságáért, a föld különböző részein élő emberek esélyegyenlőségért küzd.

Magyar Kurír