"A pénz nem fogja megállítani a tengert" - süllyedő szigetek a klímatárgyalásokon

Nyomtatóbarát változat
Miközben a legtöbb ember legfeljebb a tévében hallott a klímaváltozás káros következményeiről, addig van jó néhány apró sziget, amelyeknek már a létét fenyegeti az éghajlat átalakulása. Süllyedő szigeteknek hívják magukat, és mindent megtesznek azért, hogy felhívják a figyelmet életveszélyessé vált helyzetükre, de egyelőre nem túl sok kézzelfogható eredményt értek el.
Tuvalu lakói a föld mélyéről szerezték maguknak az ivóvizet, nagyjából 15 évvel ezelőtt azonban azt vették észre, hogy a víz sóssá vált. Ezzel párhuzamosan tűnt fel nekik az is, hogy egyre keskenyebbek lettek a strandok. Mindkét jelenséget annak tudják be, hogy megemelkedett a tenger szintje, amit viszont a kutatók a klímaváltozással magyaráznak.
Mivel ezeknek a szigeteknek a lakói már a saját bőrükön érzik a klímaváltozás következményeit, ezért az országok vezetői nagyon gyors és radikális változásokat sürgetnek. Egy keddi sajtótájékoztatón a tongai környezetvédelmi miniszter, Maafu - aki azt mondta, náluk csak egy nevet szokás viselni - beszélt arról, hogy azt szeretnék, hogy a klímatárgyalásokon ne a 2 Celsius-fokos felmelegedés elkerülését tűzzék ki célul.
Forrás: Origo