Nincs túl késő. Isten világának hihetetlen gyógyító ereje van.
Nincs túl késő. Isten világának hihetetlen gyógyító ereje van.
II. János Pál pápa és I. Bartholomeiosz pátriárka Velencei Közös Nyilatkozatából, 2002. június 10.
A Magyar Kurir internetes hirportárral együttműködésben „Teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk kéthetente azonos időben. Ezúttal egy fontos gazdasági és egészségügyi szereplőre, a méhekre vetünk pillantást.
Soha annyi méz nem fogy a magyar konyhákban, mint az adventi készülődés idején. Sokan csak ilyenkor vásárolnak mézet az ünnepi süteményekhez, a mézes-mákos tészta, a mézes-vajas kenyér már nem része a mindennapi étkezésnek.
Ugyanakkor évek óta egyre több vészjósló hír szól a méhek pusztulásáról, veszélyeztetettségéről. Most már nem is annyira a méz miatt becsüljük őket, hiszen édesítőszerekből egyre bővül az élelmiszeripar kínálata, hanem mint beporzó rovarok nélkülözhetetlenek a mezőgazdaság sok ágazatában.
Érdekes, hogy volt, aki már több mint száz esztendővel ezelőtt felismerte a méhek, a méz különleges értékét, és egészen egyedi nézőpontból szemlélte a cukorgyártás gyors elterjedését, majd az első mesterséges édesítőszer, a szaharin felfedezését.
Fodor József orvos így írt erről a folyamatról 1889-ben: „A föld minden népének legszorgalmasabbikát, legönzetlenebb munkását, – a legjobb királyné leghívebb alattvalóit – ismét nagy szégyen, lenézés éri, értem a méhek szorgalmas népét.
Sok ezer éven át ők voltak az élet megédesítői. Mézüket becsülték emberek, állatok egyaránt.
És jön egy fölfedező, megjárja a czukornádas újvilágot; ott megtanulják a nádból czukor készítését – de még több, jön egy chemikus, s megtanít silány répából, de sőt a még silányabb burgonyából is czukrot csinálni, a mely édesebb a méznél: kell-e ennél nagyobb szégyen és megalázás a méhek népére?
…És íme ez még nem elég. A chemikusokat nem hagyja nyugton a természet, felül akarják ezt múlni, minden csodás teremtményével együtt.
Új retorták, új sütés-főzés, – s a mi az organikus világ halálából támad: a szénből, a kátrányból, a kátrány egy párlatából, a »toluol«-ból anyagot állítanak elő, a mely sokkal, de sokkal édesebb, mint a méz, de sőt mint a legjobb czukor. Ez a mai nap híres saccharin…” (Fodor József: A saccharin. Egészség folyóirat, 1889).
Ha arra gondolunk, hogy a méz a virágok nektárjából, illatos kincséből származik, amit a legszebb nyári napsütésben tisztán gyűjtenek a méhek, valóban tápláló értéke az ember számára több kell hogy legyen, mint a cukorrépa föld alatt, a sötétségben hízó gyökeréből kivont, hófehérre tisztított répacukoré. Különös, hogy ez szinte az egyetlen élelmiszerünk a kamrában, amely minőségét korlátlan ideig megőrzi… Vajon az emberi szervezet felismeri ezeket a finom különbségeket?
A méz sokféle egyszerű, könnyen emészthető cukorvegyületet tartalmaz, némelyiknek az emésztése már a szájban megkezdődik, ezért nem terheli lökésszerűen a hasnyálmirigyet, mint a répacukor. Szőlőcukor-tartalma miatt is jó hatású a májra, így segíti a méregtelenítést.
A méz rendszeres fogyasztása az öregedés ellen hat, mivel az emésztési folyamatokat is javítja, erősíti a szívizmokat, gátolja a baktériumok szaporodását, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató.
„…A test nagyon hálás, a legcsekélyebb figyelmet is lelkesen nyugtázza. S úgy tapasztalom, a méz is hasznos: reggelidhez, mely nem lehet elég könnyű, kanalazz tiszta mézet. Valami van a mézben, amit a természet tiszta erői csempésznek bele; a szervezet hálásan fogadja.” (Márai Sándor)
Na de hogy fogadja az emberi szervezet, a bélflóra apró élőlényei, ez az egész, titokzatos „bennünk viruló kert” az egyre újabb édesítőszereket, cukorpótlókat, amelyeket az élelmiszeripar kísérletezett ki az utóbbi száz évben, részben éppen a szaharin kiváltására?
Erre még mondhatjuk, hogy az ember saját döntése, hogy mit vesz le a polcról, mit választ a gazdag kínálatból, milyen szakértők véleményére hallgat, amikor összeállítja az étrendjét, de mi történik a méhekkel, amikor az utolsó csepp mézet is elveszik tőlük, és téli táplálékuk répacukor vagy a még olcsóbb, gabonából, kukoricából előállított izocukor lesz? A mezőgazdasági környezet egyre fokozódó vegyszerterhelése mellett ez is bizonyára belejátszik a méhek egészségi állapotának gyengülésébe.
Van-e kiút ebből a helyzetből? Gazdasági kényszer, a versenyképesség megőrzése viszi rá a méhészeket az olcsó „takarmány” használatára. De lehetne másként is gondolkodni?
A méhekkel szembeni méltányos bánásmódot a bioméhészek veszik igazán komolyan. Mint az ökológiai gazdálkodás minden területén, itt is szigorú előírások vannak, rendszeres ellenőrzés mellett kapják meg a bioméhészek a tanúsítványt termékeikről. A méhlegelő természetvédelmi területen, forgalmas utaktól távol, vagy – gazdasági növény esetében – biotermesztésben lévő ültetvényeken lehet csak. A bioméhész kíméletes a méheivel, mindig hagy náluk mézet téli táplálékul elegendőt, nem cukrot kapnak helyette, így az erős családok nem betegszenek meg olyan könnyen. Ez azért is fontos, mert a bioméhész nem használhat a kaptárban sem erősen mérgező vegyszereket az atkák ellen, csak illóolajokkal, szerves savakkal, hőkezeléssel védekezik. Így persze drágábban termel, kevesebb a hozam, de ezt ellensúlyozza szerencsés esetben a bioméz magasabb ára. No meg az a meggyőződés, hogy kíméli saját egészségét, védi a környezetét, és tiszta táplálékot kínál embertársainak…
Mindig van választás, minden élethelyzetben, minden mesterségben van az embernek szabadsága a teremtett világgal szembeni méltányos bánásmód mellett dönteni. Keressük tudatosan a magyar mézet a termelői piacokon, és különösen nagy öröm, ha bioméhészre is találunk a környékünkön!
„És ti, kedves, szorgalmas kis méhek, ne búsuljatok, ne szégyenkezzetek a saccharin miatt. Mert a saccharin gazdagsága hamis, titeket pedig tisztel és becsül mindenki, mert a természet igaz gyermekei vagytok s hamisítatlan édességet adtok. Végre is a természet jósága és bölcsessége fölötte áll minden emberi mesterségnek és furfangnak. Becsüljük meg, szeressük az áldott természetet és annak megalkotóját” (Fodor József: A saccharin. Egészség folyóirat, 1889).
Fotó: pxhere.com; Wikipedia
Lechner Judit/Magyar Kurír